Bestäm förra årets inkomst nu

Anders Andersson

Publicerades: 18 april, 2013

Om du har enskild firma eller handelsbolag kan du först nu i deklarationen oftast bestämma vad du hade för inkomst förra året. Det gör du genom att avsätta rätt belopp till periodiseringsfond och expansionsfond.

Genom att göra avsättningar till periodiseringsfond skjuter du skatten på framtiden – och du betalar inte ränta, som man måste göra i ett aktiebolag. 30 procent av vinsten får sättas av i enskild firma/handelsbolag.

 

Pengar i expansionsfond beskattas med 26,3 procent, resten av skatten skjuts upp.(Först för inkomsten 2013 blir det 22 procent)

 

Genom att avsätta lagom mycket på dessa två sätt kan du reglera inkomsten år för år så att du försöker hamna under dessa gränser som gäller i årets deklaration, innan grundavdraget dragits av (inkomsten 2012):

 

  • 414 000 kr är högsta inkomsten innan det blir 20-procentig statlig inkomstskatt. Många småföretagare försöker lägga sig strax under denna gräns.
  • 440 622 kr är gränsen för högsta pensionsrätt. Inkomst över den nivån ger ingen ökad allmän pension.
  • 587 100 kr är gränsen för värnskatt. Den som har inkomst däröver får 25 procent i statlig skatt.

 

När du gör avsättningar så får du dock inte glömma att du har pengar tillgängliga när skatten till slut måste betalas. Det som sätts av till periodiseringsfond måste tas upp senast efter sex år. 

 

 

• Varje vardag fram till den 2 maj finns det nya deklartionsråd här på sajten. Missa inte dessa. Mer om årets deklaration här.
• I nya numret av Driva Eget (3/2013) finns 10 sidor med bra skattestrategier för företag som är i olika situationer
.

 

LÄS OCKSÅ: Detta är nytt i årets deklaration