Spara firmans underskott

Anders Andersson

Publicerades: 19 april, 2013

I en nystartad firma kan du kvitta firmans underskott mot lön. Men oftast är det bättre att spara underskottet tills firman går med vinst.

 I näringsverksamhet i enskild firma eller handelsbolag kan underskott på upp till 100 000 kr kvittas mot löneinkomst under firmans första fem år. Underskottet dras då av som allmänt avdrag.

Det är frestande att använda sig av den regeln för dig som har en liten nystartad firma och samtidigt  är anställd och får lön. Då får du ju skat tillbaka snabbt.

Men rent skattemässigt är det bättre att spara underskottet och kvitta det mot en inkomst i din näringsverksamhet som kommer de närmaste åren. Då slipper du egenavgifter på näringsinkomsten som du använder för kvittningen. Exempel:

  • Du har ett underskott på 100 000 kr och kvittar den mot en lika stor löneinkomst i årets deklaration. Om du tänker dig att du i nästa års deklaration då får en inkomst av näringsverksamhet får du inte bara inkomstskatt utan egenavgifter på nästan 30 procent.

De slipper du om du i detta exempel i stället sparar underskottet och kvittar det mot den kommande vinsten.

Om du är i situationen ovan och är osäker på om du ska få någon inkomst av näringsverksamhet  kan du ändå i årets deklaration göra ett allmänt avdrag och inom fem år ångra dig. Genom att begära omprövning kan du då begära att underskottet istället ska kvittas mot överskottet i firman.