Maxa periodiseringsfonden i år

Anders Andersson

Publicerades: 22 april, 2013

Nu i deklarationen finns det mer skattepengar än någonsin att tjäna på att dra av mesta möjliga till periodiseringsfond. Allra störst är förtjänsten för dig med aktiebolag. Men se upp så att du inte hamnar i periodiseringsfällan

I en enskild firma och i ett handelsbolag får 30 procent av vinsten dras av i periodiseringsfond och i aktiebolag 25 procent.
I ett aktiebolag blir det en liten ränta på skattekrediten som man ju får genom att skatten skjuts upp i sex år. För övriga företagsformer blir det ingen sådan ränta.

I årets deklaration finns det en extra fördel att sätta av till periodiseringsfond för et aktiebolag. När avdraget görs i ett aktiebolag blir skattelindringen 26,3 procent. Men när pengarna ska tas upp igen blir skatten 22 procent eller lägre, alltså lika stor som bolagsskatten vid beskattningsåret. Nästan 4 procent i ren skattevinst alltså.

Rent skatteekonomiskt är det alltså självklart att i år dra av mesta möjliga till periodiseringsfond. Men det gäller då att ha disciplin och lägga undan pengar för den framtida skatten.

Många nya oerfarna företagare blir imponerade när deras redovisningskonsult gör detta avdrag. De tänker inte på att skatten en dag ska betalas.
Har de inga pengar kvar i firman har de hamnat i periodiseringsfällan. Det är många som då tvingats jobba mycket längre än de tänkt sig för att få pengar till skatten.