<![CDATA[]]>

Då måste du skatta för loppissäljet

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 12 augusti, 2013

Många har kommit igång med loppisförsäljning under sommaren. Men hur mycket får du egentligen tjäna innan du måste skatta för försäljningen? Läs svar i ”Maja-Stina reder ut”.

Har du märkt att du faktiskt kan få sålt en hel del av grejerna som finns där hemma? Loppistrenden håller verkligen i sig – så även i sommar.

Men många funderar på hur bra det egentligen får gå, innan du måste skatta.

Skatteverkets regler säger att om du säljer prylar som är dina egna på loppis måste du skatta för vinsten om den är större än 50 000 kronor på ett år.

Om du har köpt in saker för att sälja får du göra avdrag för inköpspriset från försäljningssumman för de saker som du säljer. Och om du inte vet inköpspriset kan du istället göra ett schablonavdrag med 25 procent av försäljningssumman.

Men om du istället har en hobby och säljer saker som du själv har tillverkat, kanske smycken, så beskattas du för inkomst av tjänst för dina eventuella vinster.

Och om du mer regelbundet köper in saker för att sälja dem vidare på olika loppisar och andra marknader så kan inkomsten komma att beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet.

LÄS OCKSÅ:

FRÅGA DU OCKSÅ! Undrar du över något kring företagande? Skicka ett mejl till vår frågetjänst här.