<![CDATA[]]>

”Ska jag starta företag med min kollega?”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 25 februari, 2014

Signaturen Maria ska dra igång kursverksamhet tillsammans med en kollega. Men vad är bäst – att starta något ihop eller var och en för sig? Maja-Stina reder ut!

Maria skriver:

Hej! Jag har startat en enskild firma och planerar att tillsammans med en kvinna som också har enskild firma erbjuda kurser. Vi har ett gemensamt domännamn men för att kunna ha detta samarbete och namn på vår gemensamma kursverksamhet, bör vi bilda bolag ihop då?

Vi vill ju tillsammans marknadsföra oss i vårt namn som vi har som domännamn. Hur blir det bäst?

Maria
Svar:

Hej Maria!

Det finns olika sätt att driva verksamheten tillsammans på. Vilket alternativ ni väljer beror på vad som känns bäst för er och den typ av verksamhet ni ska driva. Här är två alternativ som du redan är inne på själv:

1. Ni fortsätter ha varsin enskild firma. Ni kanske inte kör kurserna gemensamt och lika ofta/mycket och då kan detta alternativ vara enklast. Däremot kan ni förstås marknadsföra er under samma namn och webbplats. Då fakturerar ni helt enkelt för det jobb ni gör, var för sig. På så sätt har vi skilda ekonomier och behöver inte ha någon gemensam bokföring.

Så har jag gjort i perioder när jag har samarbetat med andra frilansjournalister. Då har vi gemensamt marknadsfört oss som ett produktionsbolag, vi besitter olika kompetenser och vissa jobb gör vi tillsammans, andra separat. Men var och en har fakturerat för sitt jobb eller ibland med gemensam faktura, och då fakturerar vi sinsemellan.

2. Ni startar ett företag tillsammans, till exempel ett handelsbolag. Då driver ni officiellt företaget tillsammans, har gemensam bokföring och så vidare. Det kan vara mindre krångligt eftersom ni slipper hålla på och fakturera varandra, å andra sidan kan det kännas mer riskfyllt att starta företag med en annan person. Ett aktiebolag har andra fördelar men också nackdelar, läs mer om det här.

Ni kan också starta ett kooperativ, läs mer om det här.

Enklast är kanske att  börja med alternativ ett och sedan starta företag tillsammans när ni testat på att driva verksamheten ihop.

Hoppas jag har besvarat din fråga, om inte – hör av dig igen. Och lycka till!

Maja-Stina

GÅ WEBBKURS! Behöver du mer inspiration när du ska starta eget? Gå Driva Egets webbkurs Från idé till färdigt företag, som tidningens chefredaktör Camilla Björkman håller. Läs mer och beställ kursen här!