<![CDATA[Illustration: Mostphotos]]>

”Hur startar vi bäst företag ihop?”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 13 maj, 2014

I vår frågetjänst Maja-Stina reder ut svarar webbredaktör Maja-Stina Fransson på dina funderingar – bland annat vilken väg du kan ta när du startar upp ditt företag.

Amanda skriver:

Hej! Perfekt att jag hittade er sida!

Jag och en kompis funderar på ett projekt ihop – han är snickare och jag har ett stort intresse för inredning. Vi pratar om att jag ska designa små möbler och prylar och han tillverkar dem och sedan vill vi i sin tur sälja dessa grejer, eventuellt via en sida på Instagram eller en blogg.

 Hur ska man göra för att detta ska gå rätt till? Antar att en F-skattsedel behövs? Eller kan man köra igång först och om man märker att detta går bra så ansöker man om F-skatt?

 Tacksam för alla svar och tips!

Svar:

Kul att ni vill starta upp något ihop!

Om ni vill driva det som företag, alltså satsa på det, så skulle jag rekommendera att skaffa F-skatt. Ni kan ju vänta till dess att ni har fått in er första order/beställning och ska fakturera er första kund.

Sedan måste ni ta ställning till om ni vill ha varsin enskild firma och fakturera varandra sinsemellan eller starta ett företag ihop, som handelsbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening.

Läs på om valet mellan enskild firma och handelsbolag, aktiebolag eller enskild firma.

Mer om de olika företagsformerna kan ni läsa här:

Ni vet väl om att Driva Eget har en webbkurs om att starta eget?

Lycka till och hör av dig om det är något mer du undrar!