<![CDATA[]]>

”Vilken företagsform bör jag välja?”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 17 januari, 2014

Förra året startades 60 527 nya företag. En framtida företagare är Isabelle som frågar sig vilken företagsform som är bäst för henne. Läs svaret här.

Signaturen Isabelle skriver:

”Hejsan!

Jag har en produkt som jag vill tillverka och sälja, då den inte finns på marknaden och jag har haft den här idén i flera år men har inte kommit mig för att göra det. Produkten har jag fått för många år sedan, är hemmagjord och jag tycker att den är en hit!

Jag har varit i kontakt med ett företag som kan tillverka produkten. Nästa steg blir att leta upp butiker och dylikt som kan sälja denna på kommission, tänkte jag.

Det jag undrar är om det är en enskild firma eller handelsbolag eller annat som passar bäst för detta? Skulle det vara en idé med att även sälja den via nätet, göra en egen sida, och sälja den så?

Tack på förhand!”
Svar:

Hej Isabelle,

Så spännande med en ny produkt – grattis!

Kommer ni vara fler i bolaget eller kör du själv? Om du är själv tycker jag att enskild firma är en bra start. Handelsbolag eller aktiebolag passar om ni är fler. Och det finns andra fördelar med det också, men när jag själv startade upp, som frilansjournalist, blev det enskild firma vilket är en jättebra start.

Men mitt första företag, ett produktionsbolag, startade vi som en ekonomisk förening, eftersom vi var fler och för att vi bara skulle driva det under en begränsad tid, under studierna. Då var det onödigt med aktiebolag, tyckte vi.

Läs mer HÄR om fördelar och nackdelar med aktiebolag och enskild firma.

Om du bör sälja produkten på nätet beror på vilken typ av produkt du har och var dina kunder finns. Är målgruppen folk som klickar hem saker på nätet – ja, då bör den finnas där.

Jag bollar gärna vidare om du har fler funderingar! Lycka till!
Maja-Stina

FRÅGA DU OCKSÅ! Undrar du över något? Skicka ett mejl till Maja-Stina HÄR.