Deklarera bilresan rätt

Anders Andersson

Publicerades: 29 april, 2011

Om du kör med din privatbil i tjänsten ska du inte missa att fakturera ditt företag för bilresorna. Läs här om deklarationsreglerna kring det.

Milersättning för tjänsteresor är skattefri upp till 18,50 kr per mil (9,50 kr om du har tjänstebil och betalar bensin själv, 6,50 kr för diesel).

Ditt företag kan alltså betala dig upp till detta belopp och dra av pengarna i företaget utan att du ska deklarera något.

Ofta tar ett bolag ut betydligt mer av sina kunder. Om du gjort en tjänsteresa med din privata bil till en kund kanske bolaget fakturerar kunden 40 kr per mil. Du skriver sedan räkning till ditt företag på 18,50 kr.

Det finns ingen anledning för dig att ta ut en högre milersättning, eftersom det blir både inkomstskatt och sociala avgifter på det som ligger över gränsen.

Schlonersättningen ska täcka alla bilkostnader, men inte parkeringsavgifter och garagekostnad.

Om du har en tjänstebil som står i ett privat garage kan du som privatperson fakturera företaget för garagekostnad om garaget är nödvändigt. Men i din privata deklaration måste du då ta upp garagehyran som inkomst av kapital i din privata deklaration.

Fler artiklar om tjänstebilar här.