<![CDATA[]]>

Du kan deklarera igen senare i år – med fler avdrag

Anders Andersson

Publicerades: 4 maj, 2009

Hann du inte lämna in deklarationen i tid? Eller är du rädd för att ha missat något i den du lämnat in? Lugn, vi hjälper dig. Du kan förbättra den när som helst senare i år.

Om du inte hunnit  deklarera i tid så stressa inte in i det sista. Skulle den komma en eller två dagar för sent så händer inget. Men dröjer det längre tid kan du få förseningsavgift  på 1 000 kr (5 000 kr för aktiebolag).

Om du nu finner att du inte hinner så kan du skicka in den även om den inte är klar och komplettera den senare. Skicka in endast huvudblanketten och skriv under särskilda upplysningar att resten kommer senare. Eller godkänn den på telefon och deklarera klart i lugn och ro lite senare.

 

Tänk på att du när som helst senare i år kan ändra i din deklaration. Du kanske kommer på något som du glömt eller får ett tips som du missat att använda dig av i deklarationen.

 Även gamla deklarationer kan du ändra på i upp till fem år. Du skriver då till Slatteverket och ”begär omprövning”. Det kanske kommer en ny lagtolkning i ett rättsfall. Du kan hänvisa till det även om det kommit senare än året för den deklaration som lämnats in.

Det sämsta du kan göra är att hetsa fram en deklaration. Kontrollera att uppgifterna är rätt och kolla så at du inte missa några möjligheter. Gör det genom att  läsa deklarationsråden med rubrikerna här intill eller i senaste nunret av Driva Eget.

När du kollat av allt så kan du godkänna den i telefon, också med SMS.  Nytt för i år är att du kan deklarera med hjälp av iPhone eller Android. Där ser du hur mycket du får tillbaka eller ska betala i kvarskatt. Men det enda avdrag du kan göra där är för resan till arbetet.

Om du ska göra andra avdrag eller deklarera på NE-blanketten eller andra blanketter måste du ha e-legitiomation och då deklarera via internet.

Läs mer om deklarationshysteri här i Anders blogg .