<![CDATA[]]>

Föreningar tvingas betala moms

Camilla Björkman

Publicerades: 1 april, 2011

Nu står det klart att även ideella föreningar ska tvingas betala moms. EU-kommissionen har avslagit den svenska regeringens ansökan om en momsgräns.

Hittills har ideella föreningar och registrerade trossamfund i Sverige inte behövt betala moms. Men det ville EU ändra på eftersom de tyckte att de svenska momsreglerna för föreningarna är alldeles för generöst tilltagna.

Därför avslog de på torsdagen den svenska regeringens ansökan om en momsgräns för ideella föreningar. Enligt den skulle de föreningar som omsätter mindre än en miljon kronor slippa vara momsskyldiga, vilket är drygt 90 procent av föreningarna.  Avsikten var att värna om ekonomin i sektorn och slippa en stämning i EU-domstolen.

Finansminister Anders Borg är besviken över beslutet:

– Vi kommer att bestrida detta. Vi tänker driva detta ända in i kaklet, sa han på en pressträff.

Runtom i Sverige rasar nu ideella föreningar över beslutet. Inte bara medför beslutet kraftiga, ekonomiska konsekvenser – även den administrativa bördan ökar.

– Vi är väldigt oroade och negativt inställda till det här beslutet, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Många ideella föreningar kan nu tvingas höja avgiften för att överhuvudtaget gå runt. En av dem är Bagarmossen och Kärrtorps bollklubbar BkBk. Ordföranden Lars Rafstedt säger till DN att de kanske behöver höja avgiften med 50 procent.

– En och annan familj skulle nog få svårare att betala avgifterna.

– Det gäller ju att få med även familjer som inte har så mycket stålar. Vi vill kunna vända oss till alla ungdomar. Vi har en viktig social roll.

De nuvarande reglerna för momsfrihet gäller dock till dess att beslutet har gått igenom, vilket kan ta flera år.