<![CDATA[]]>

Full fart framåt för RUT

Gustaf Brickman

Publicerades: 30 maj, 2012

Förra året betalade Skatteverket ut 1,8 miljarder kronor för RUT-tjänster. Det innebär 27 procent fler köpare än året innan.
– Pigdebatten har stannat av, säger Pia Blanck Thörnroos på Skatteverket.

Städbranschen och de hushållsnära tjänsterna fortsätter att växa med stormsteg. Förra året var det 27 procent fler som köpte tjänsterna och i år har det hittills ökat med ytterligare 20 procent.

– Det beror nog på att det var mycket politiska diskussioner om städarbeten när reglerna kom 2007. Nu har pigdebatten stannat av, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blanck Thörnroos till Visma Infoline.

Nu ser man i stället att man kan anlita personer som jobbar vitt och få skattereduktion för det, menar hon. Och även om tjänsterna är vanligast i välbärgade områden börjar allt fler upptäcka ROT och RUT. Vanligast är de hushållsnära tjänsterna faktiskt bland dem som är över 85 år.

Sammanlagt fick 1,2 miljoner svenskar skattereduktion för ROT- eller RUT-tjänster förra året.

– Givetvis är det så att de som tjänar mest också kan köpa mest tjänster. Men av de 1,2 miljoner människorna som använde tjänsterna var det faktiskt bara runt 40-50 000 som hade maximal skattereduktion, säger Pia Blanck Thörnroos.