<![CDATA[Foto: Socialdemokraterna.]]>

Vårbudgeten – så påverkas du

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 15 april, 2015

I onsdags presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) vårbudgeten. Så här påverkar den dig.

I höstas röstades regeringens budget ner i riksdagen. Men efter decemberöverenskommelsen mellan regeringen och oppositionen ska vårbudget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade onsdags gå igenom.

– Den här budgeten innebär att vi nu börjar leverera på de vallöften vi ställde ut i valrörelsen. Vi ska öka i framtidsinvesteringarna. Sysselsättningen ska upp och arbetslösheten ner, sa Magdalena Andersson på en presskonferens tidigare idag.

Huvudfokus i vårbudgeten ligger på jobb, skola, miljö och ökad välfärd. Mer pengar ges bland annat till äldrevård, bostäder och järnväg, höjd a-kassa och i ökat tillskott till kommunerna.

Dessutom ska pengar satsas på statligt riskkapital, export och innovation för små och medelstora företag.

Finansieringen kommer bland annat från höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar och försämrade rut- och rot-avdrag.

Här är några nyheter som påverkar dig som småföretagare:

  • Arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år höjs från dagens 15,49 procent till 31,42 procent. Detta ska ske i två steg, varav det första steget är den 1 augusti i år och det andra sker nästa sommar.
  • ROT-avdraget sänks vid årsskiftet, från 50 till 30 procent. Stefan Löfvén lovade före valet att inte riva upp ROT-reformen om S kom till makten, men svänger nu alltså om.
  • Rut-avdraget halveras till 25 000 kronor per person. Förändringen träder i kraft vid årsskiftet. Rut-avdraget för läxhjälp försvinner redan i år.
  • Bensinskatten höjs med 44 öre per liter och skatten på diesel höjs med 48 öre per liter – plus moms. Detta sker i budgetpropositionen för 2016.
  • Det blir också en skattehöjning på sparande via investeringssparkonto, så kallat ISK.
  • Traineejobb införs i flera branscher inom både välfärdssektor och privat sektor från den 1 augusti. Lönesubventionen uppgår till cirka 85 procent för traineejobb inom välfärdssektorn och cirka 50 procent för traineejobb på hela arbetsmarknaden för yrken där det råder brist. Inom välfärdssektorn ges även ett handledarstöd på maximalt 2 200 kr i månaden.
  • Regeringen satsar på svensk export och innovationsklimat – 226 miljoner kronor under 2015 och minst 315 miljoner kronor per år under perioden 2016 till 2019.
  • Det statliga riskkapitalet får 71 miljoner kronor som kommer förstärka Almi företagspartners verksamhet. En siffra som kommer att växa till upp till 110 miljoner kronor per år.

Från och med den 1 januari 2016 väntar fler större förändringar i den ekonomiska politiken. Bland annat kommer regeringen att höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar ytterligare, ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen och sänka skatten för pensionärer.

– Många av reformerna i Magdalena Anderssons vårbudget är utmärkta för både småföretag och arbetslöshet. Problemet är att de är alldeles för svaga, kommenterar Driva Egets grundare och ekonomiexpert Anders Andersson i sin blogg i ett inlägg med titeln ”Regeringens offensiv är en defensiv minisatsning”.

Det håller Christer Ågren, vice vd i Svenskt Näringsliv med om:
– Satsningarna – vars effekter är högst oklara – är småpengar i jämförelse med den kostnadschock man nu skickar på företagen, säger han till Dagens Industri.

Anders Andersson tycker också att det är positivt att även privata företag nu ska få traineeplatser, men är orolig att de höjda arbetsgivaravgifterna motverkar effekten:
– Det är utmärkt med alla former av satsningar för att få ned ungdomsarbetslösheten, men risken är stor att ungdomar i stället förlorar jobb när regeringen tar bort sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga, säger han.

Något som en ny undersökning från Svenskt Näringsliv pekar på. Enligt den säger mer än var tredje företagare att de höjda arbetsgivaravgifterna kommer få dem att anställa färre unga, och mer än var sjunde kommer nu tvingas säga upp personal.

Läs hela Anders Anderssons bloggkommentar här!

Vad tycker du? Kommentera gärna!