<![CDATA[]]>

”Går det att slippa 25-procentsskatten?”

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 7 september, 2015

Vilka regler gäller när ett företag legat i träda och ägaren nu vill ta ut pengarna ur bolaget? Driva Egets Anders Andersson ger svar.

Driva Egets läsare Charlie har ett vilande AB som legat i träffa i fem kalenderår:
– Jag vill nu ta ut pengarna i bolaget och jag vet att det då är 25 procent i skatt. Kan jag skaffa en kapitalförsäkring med fonder och därigenom bara betala skatt i försäkringen och inte de 25 procenten?

Driva Egets Anders Andersson ger svar:

Om bolaget inte haft någon verksamhet under fem år och du inte startat bolag med liknande verksamhet kan du använda dig av denna ”trädaregel” som säger att vinstskatten blir 25 procent om aktierna säljs eller bolaget likvideras. På det som kan tas ut som utdelning blir skatten 20 procent.

Lägre skatt än så går inte att få i Sverige. Före bolagsförsäljningen bör du sälja dina värde­papper. Om pengarna inne i bolaget då finns i en kapitalförsäkring blir det ingen bolagsskatt för bolaget eftersom det i stället blivit avkastningsskatt.

Om bolaget före försäljningen avyttrar börsaktier/fonder på traditionellt sätt blir det bolagsskatt på vinsten. Om pengarna efter bolagsförsäljningen placeras i kapitalförsäkring eller inte påverkar inte försäljningsskatten.