<![CDATA[]]>

Låna räntefritt av staten – med nya momsregler

Anders Andersson

Publicerades: 21 november, 2013

Nya momsregler kan ge dig skattekredit på över ett år. Men många småföretagare missar denna möjlighet att låna pengar räntefritt av staten. Läs här hur du hanterar momsen på smartaste sätt.

När du köper något på firman så ska du inte se momsen som du betalar som en kostnad. Det beror på att du ju får tillbaka denna så kallade ingående moms.

Momspengarna som du lägger på fakturan (utgående moms) är å andra sidan ingen intäkt. Men om du kan vänta med att betala in den momsen till staten ger den dig skattekredit – du lånar i princip pengarna räntefritt tills det är dags att betala.

De flesta små företag och alla momspliktiga privatpersoner har till och med förra året redovisat momsen en gång om året i sina inkomstdeklarationer. Ett beräknat årsbelopp har då fördelats lika månad för månad och räknats in i F-skatten, som betalas varje månad.

Men från och med i år ska momsen inte längre räknas in bland de olika preliminära skatter och sociala avgifter som finns i F-skatten. Momsen ska redovisas separat på en särskild blankett och inte i vanliga deklarationen.

Momsen för i år behöver inte betalas in förrän tidigast den 26 februari nästa år, men troligtvis i samband med inkomstdeklarationen i maj, då regeringen föreslog ändrat datum i budgetpropositionen och Skatteverket skickat ut brev om detta. Det betyder förlängd skattekredit för en halv miljon enskilda firmor och ett par hundra tusen aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår.

Men detta har Skatteverket ofta inte tagit hänsyn till i F-skatten för 2013.
– Vi har sett mängder med exempel på att kunder fått höjd i stället för sänkt F-skatt. Skatteverket har struntat i att ta hänsyn till de nya momsreglerna, säger Ulf Svensson på Björn Lundén Information.

I väntan på momsinbetalningen kan du försöka hitta ett bra bankkonto för pengarna, kanske en del med bunden ränta fram tills momsdeklarationen ska göras.

LÄS MER: