<![CDATA[]]>

Läsare: ”Ska jag momsdeklarera i februari eller i maj?”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 10 januari, 2014

Efter att Driva Eget har skrivit om de nya momsreglerna som påverkar egenföretagare de kommande månaderna har flera kommentarer kommit in. En del ska specificera momsen i februari, andra kan vänta till i maj. ”Vad är det egentligen som gäller?”, undrar en av våra läsare.

Driva Eget skrev under 2013 flera artiklar om de ändrade momsreglerna.

Det nya redovisningsdatumet, för momsen 2013, blev först satt till den 26 februari 2014, för samtliga företagare som redovisar moms en gång om året och med en omsättning under en miljon kronor.

Men sedan ändrades datumet till i maj för de helårsredovisare som inte har EU-handel. Det är här en del blir fundersamma: ”Vad menas egentligen med EU-handel?” mejlfrågar en av Driva Egets läsare med enskild firma.

Svar:
– Du som redovisar moms en gång per år ska redovisa momsen redan i februari om du har tjänster med andra länder. Det räcker att du köper in en liten vara från ett annat land. Annars redovisar du i maj, om du har en omsättning under en miljon kronor, säger Driva Egets expert Peter Nilsson, redovisningschef på LRF Konsult.

Det kan alltså vara att du köper visitkort från ett företag som Vistaprint (nederländskt) eller betalar din domänplats från ett företag som One.com (danskt).

Så tipset är alltså att fundera över vilka inköp du har gjort under 2013 och sedan börja förbereda för momsdeklaration och inbetalning av eventuell momsskuld.

Hälsar Maja-Stina

FRÅGA DU OCKSÅ! Undrar du över något? Skicka ett mejl till Maja-Stina HÄR.

GÅ EKONOMI-KURS: Vill du få grepp om företagets ekonomi? Då är Anders Anderssons webbkurs precis vad du behöver – läs mer HÄR.