<![CDATA[Foto: Skatteverket, Fotograf: Ivan Arvsäter och Jeanette Andersson. Collage: Ebba Arnborg]]>

Missa inte årets nyhet i deklarationen

Anders Andersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 15 april, 2015

Varje vardag fram till sista deklarationsdagen den 4 maj får du ett nytt skattesänkarråd från Anders Andersson. Vi börjar med årets nyhet, investeraravdraget.

I årets deklaration finns två nyheter – investeraravdrag och stopp för 3:12-reglerna för dem som äger mindre än 4 procent i ett aktiebolag.

Med hjälp av det nya investeraravdraget kan privatpersoner få en skattesänkning med 15 procent av upp till 1,3 miljoner som satsas i ett rörelsedrivande onoterat företag med mindre än 80 miljoner i årsomsättning.

Om du exempelvis satsat 1 miljon i ett sådant får 500 000 kronor dras av under kapital, punkt 8,7. Eftersom kapitalskatten är 30 procent blir skattesänkningen 15 000 kronor.

Avdraget deklareras på nya blanketten K11, och företaget som tagit emot pengarna ska lämna kontrolluppgiften K28.

Men den som drar av får inte under de närmaste fem åren ta emot pengar från bolaget annat än lön och utdelning. Den som gör det eller flyttar utomlands under femårsperioden får betala tillbaka delar av skatterabatten.

Även den som bildar eget aktiebolag får det nya avdraget. Om du satsar 50 000 kronor i aktiekapital blir det 7 500 kronor i skatterabatt.

Satsar du extra pengar i ditt bolag (kapitaltillskott) blir det dubbla effekter – både investeraravdrag och höjd 20-procentig utdelning. Men en halv miljon i insatts får då drygt 50 000 kronor i årlig extrautdelning.

Läs också: