<![CDATA[]]>

Momsskräll för föreningar

Camilla Björkman

Publicerades: 7 december, 2011

Ideella föreningar slipper inte momsen, enligt EU-kommissionens förslag som presenterades på tisdagen. ”Vi är besvikna och förvånade” kommenterar finansdepartementet det nya förslaget.

Sverige har under det gångna året haft en strid med EU-kommissionen för att ideella organisationer inte ska behöva betala moms, vilket skulle innebära mer administration och ökade kostnader för föreningarna som ofta drivs av eldsjälar.

Men när EU-kommissionären Algirdas Semeta på tisdagen presenterade EU-kommissionens förslag på att ändra momslagstiftningen togs ingen hänsyn till Sveriges föreningar.

Detta trots att drygt 1 000 svenska idrottsföreningar skickat in krav på att föreningar inte ska behöva betala moms.

– Vi anser att det redan finns manöverutrymme att ta hänsyn till icke vinstgivande företag i nuvarande lagstiftning som kan lösa 95 procent av Sveriges problem, säger Algirdas Semeta till DN.

I stället föreslår kommissionen ett generellt undantag för småföretag, vilket även de ideella föreningarna kan dra nytta av. Men då måste regeringen göra så att småföretag slipper moms, vilket minskar skatteintäkterna. Enligt statssekreterare Hans Lindberg på finansdepartementet rör det sig om 10 miljarder kronor i minskade intäkter.

– Vi är både besvikna och förvånade, säger han.

Ett annat alternativ är att en viss del av föreningarna ska vara momsfria, så kallade ”allmännyttig verksamhet”. Men det skulle innebära mycket administration.

Fredrik Rodhe, idrottspolitisk talesperson på Riksidrottsförbundet, säger till TT att momsen för föreningarna skulle bli komplicerad att administrera och kan leda till ökade kostnader:

– Det är bökigt. Och ännu bökigare blir det för att det inte är allt som blir momsbelagt.

Medlemsavgifter är till exempel inte momsbelagda, men däremot är korvförsäljning det.

De som drabbas mest är de små och medelstora föreningarna där en person gör det mesta.

– Den typen av föreningar finns inte på samma sätt utanför Norden, säger Fredrik Rodhe.

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber menar att föreningarna fortfarande kommer att drabbas av en betungande administration.

– I ett kommande nytt eller reviderat direktiv vill vi i stället ha med rätten för medlemsstaterna att själva besluta om att göra skillnad mellan allmännyttiga ideella föreningar och vinstdrivande företag, skriver hon i ett pressmeddelande.

Anders Borg har lovat att ”driva frågan ända in i kaklet”, om det krävs.

I slutet av 2012 ska ett nytt förslag till momslagstiftning läggas fram.