Nya regler för alla med årsmoms

Anders Andersson

Publicerades: 2 april, 2014

Den största nyheten i årets deklaration gäller dig som redovisar moms årsvis. Du ska inte längre använda vanliga deklarationsblanketten för momsen utan ta upp den separat på särskild blankett eller elektroniskt.

Enklast är att redovisa momsen genom e-tjänsten Skattedeklaration. Du kan också redovisa moms på den momsdeklaration som du får hemskickad. Läs mer om de nya momsreglerna HÄR.

Både för denna och den vanliga deklarationen är det den 5 maj som normalt är sista dagen. För den som har EU-handel skulle momsredovisningen för 2013 vara inskickad redan den 26 februari.

Från och med i år ska även du som är bosatt utomlands deklarera senast den 5 maj. Du har också möjlighet att få tillbaka pengar innan midsommar om du e-deklarerar.

Övriga nyheter
Bolagsskatten
Både bolagsskatten och expansionsfondsskatten är nu sänkt till 22 procent.

Investeraravdrag
Ett nytt så kallat investeraravdrag infördes redan för investeringar från och med den 1 december 2013.

Investeraravdraget innebär att privatpersoner som köper aktier i ett onoterat företag antingen när det bildas eller vid en nyemission kan få dra av hälften av betalningen för andelarna i inkomstslaget kapital. Det gäller även fåmansföretagare som startar ett bolag. Läs mer HÄR.

Uthyrning
Du som har hyrt ut din privatbostad (småhus, lägenhet eller fritidshus) eller hyresrätt får i år ett schablonavdrag som höjts till 40 000 kronor. Vid uthyrning av småhus får du dessutom dra av 20 procent av hyran.

Det innebär att en hyresinkomst upp till 50 000 kronor blir skattefri. Höjningen gäller även vid försäljning av produkter från den egna bostadsfastigheten, till exempel trädgårdsprodukter eller ved.

Fastighetsavgift

Den övre gränsen för den kommunala fastighetsavgiften har höjts till 7 074 kronor. Bostäder byggda 2013 eller senare är helt befriade från fastighetsavgift i 15 år.
MER SKATTEHJÄLP AV DRIVA EGET!

  • Mer om deklarationen HÄR.
  • Här på sajten kommer nya deklarationsråd varje vardag under de sista två veckorna före sista deklarationsdagen.
  • Alla deklarationssiffror hittar du HÄR.