<![CDATA[]]>

Dra av för arbetsrum – det här gäller

Anders Andersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 20 april, 2015

Du missar väl inte möjligheten att dra av för arbetsrum i deklarationen. Här är reglerna som gäller.

Varje vardag fram till sista deklarationsdag får du ett nytt skattesänkarråd från Anders Andersson. I dagens deklarationsråd får du veta hur du kan dra av för arbetsrum.

Arbetsrum och lagerlokal är en avdragsgill kostnad även om det gäller lokaler i din bostad.

ENSKILD FIRMA:
För dig som startat en liten enskild firma som du sköter hemifrån, kanske vid sidan av en anställning, finns det ett schablonavdrag för arbetsrum som dras av mot firmans inkomster. Det gäller arbetsrum för dig som jobbar minst 800 timmar om året i bostaden. Avdraget är 4 000 kr per år för lägenhet och 2 000 kr för villa.

AKTIEBOLAG:
Om du har aktiebolag kan du i stället räkna så här:

  • Räkna fram den verkliga kostnaden före hela bostaden och dra av den del som gäller arbetsrummet och firmans lagerutrymme. Om bostaden är på 150 kvadrat och arbetsrum och lager är på 15 får 10 procent av totalkostnaden dras av. I din privata deklaration får du då en skattepliktig inkomst. Men eftersom det är inkomst av kapital blir det endast 30 procents skatt.För hyresinkomst från ett eget bolag blir det dock inte det fördelaktiga schablonavdraget på 40 000 kronor. I stället blir det ett “skäligt” avdrag som beror på den privata kostnaden för rummet.

Läs också: