<![CDATA[]]>

Sänkt restaurangmoms kan bli verklighet

Camilla Björkman

Publicerades: 26 augusti, 2011

I veckan träffades regeringen på Harpsund för att diskutera en eventuell sänkning av restaurangmomsen. Skatteverket ger tummen upp då de menar att momsfusket ökar – men någon exakt statistik kan de inte ge.

När det femte jobbskatteavdraget nu skjuts upp har det spekulerats om planen om sänkt restaurangmoms också kommer att läggas på is.

Men enligt statsminister Fredrik Reinfeldt är det rätt prioriterat att sänka den, trots att utrymmet för reformer har krympt.

– Första prioriteringen är att vi inte behöver höja skatterna och sanera svensk ekonomi, andra prioriteringen är att ta ansvar för att vi har säkerhetsmarginaler i svensk ekonomi, sa han i sitt sommartal i helgen.

På Skatteverket ger man tummen upp till en sänkning, då man tror att det kommer att minska ett växande momsfusk på landets restauranger. Idag är det 12 procent moms på take-away och 25 procent moms på mat som äts på plats. Enligt Skatteverket knappar många in den lägre momssatsen även om kunden väljer att sitta ner och äta.

– Det är mycket vanligt förekommande tyvärr, även om vi inte har exakt statistik. Och det har ökat sedan vi fick den nya lagen om kassaregister, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, till DN.

Skatteverket kontrollerade för en tid sedan en restaurangkedja i västra Sverige och såg att trots att 93-94 procent av gästerna åt maten på plats registrerades 70 procent av köpen som take-away. Restaurangkedjan har nu åtalats och dömts för bokföringsbrott, rapporterar DN.

Men alla är inte med på båten om att halvera restaurangmomsen. Göran Hägglund, Kristdemokraternas ledare, säger nej till sänkningen på grund av den skakiga ekonomin.

– När det gäller frågan om krogmomsen har vi varit överens om att sänka den men om vi ska rangordna så om det finns ett utrymme för skattesänkningar så är det klart att för vår del går skattesänkningar för pensionärer före sänkningar av restaurangmomsen, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Uppskattningsvis skulle sänkt restaurangmoms kosta 5 miljarder kronor och ge 3 000 jobb.