<![CDATA[]]>

Skänk utdelningen skattefritt

Anders Andersson

Publicerades: 9 mars, 2012

Om du vill skänka pengar så ta av bolagets utdelning. Då blir gåvan skattefri både för dig och mottagaren.

Det finns nu möjlighet att slippa den 20-procentiga skatten som det normalt blir på utdelning från fåmansbolag. Men då måste du skänka den till någon välgörenhetsorganisation som är skattebefriad, vilket gäller alla med 90-konto.

Bolagets styrelse ska då i protokollet för bolagsstämman ange vilken organisation som ska ha utdelningen. Ett gåvobrev, som säger att gåvan är ”oåterkallelig”, ska sedan upprättas. Detta skickas tillsammans med en aktieutdelningskupong till välgörenhetsorganisationen.

Det är en skattedom i regeringsrätten som gett klartecken för denna skatteeffektiv möjlighet för dig som har ett aktiebolag och vill skänka bort en del av vinsten. Hela eller delar av utdelningen kan skänkas till skattebefriade välgörenhetsorganisationer utan att det blir den normala 20-procentiga utdelningsskatten. Men det måste vara pengar som öronmärkts som utdelning och som därmed först beskattats med bolagsskatt, 26,3 procent.

Kontakta organisationen innan du skänker bort utdelningen och hör efter hur du rent praktiskt ska göra. Du måste kunna visa ett dokument för revisorn på att det verkligen är utdelningspengar, och välgörenhetsorganisationen måste vara medveten om att pengarna verkligen är utdelning.

Så blir skillnaden – med eller utan skatt
Detta är ett effektivt sätt att kunna skänka pengar med minsta möjliga skatteavbränning. Om du som äger ett aktiebolag låter ditt bolag skänka 10 000 kr av de pengar som du annars skulle ha fått som utdelning kommer allt att skattefritt gå till välgörenhetsorganisationen.

Om du i stället skänker bort pengar som du redan tagit ut som utdelning kan blir motsvarande gåva bara 8 000 kr till välgörenhetsorganisationen, eftersom du först måste betala 2 000 kr i utdelningsskatt av de 10 000 kronorna som du tagit ut i utdelning.

Ända sedan 2006 har det varit möjligt för privatpersoner att skänka utdelning från börsnoterade bolag till skattebefriade välgörenhetsorganisationer utan att betala kapitalskatt som det annars blir. Om detta också ska gälla utdelning från fåmansföretag har däremot varit mer tveksamt och avgjorts först senare.

Se vidare www.aktiegavan.se. Beräkna aktieutdelningens storlek här.