<![CDATA[]]>

Småföretagarna slipper månadsrapportering

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 30 augusti, 2013

Nu är det klart – småföretagarna slipper månadsrapportering som regeringen tidigare haft som förslag. Annie Lööf presenterar satsningar till företagarna, om 844 miljoner kronor under kommande fyraårsperiod.

Driva Eget skrev i våras om hur Annie Lööf stoppade förslaget om månadsrapportering i vårbudgeten.

I dag skriver hon på Dagens Industris debattsida om regeringens satsningar på småföretagarna i höstbudgeten, bland annat att de slipper månadsrapportering.
– Det är inte lämpligt att införa regler om månadsvisa kontrolluppgifter, baserat på utredningens förslag. Regeringen kommer inte att lägga fram proposition om det förslaget, skriver Lööf.

Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna, kommenterar beslutet så här:
– Det är ett glädjebesked för landets småföretagare. Det är en stor småföretagarseger i årets budget. Entreprenörer gör mer nytta i att utveckla och skapa jobb än att syssla med tidsödande pappersarbete.

Fler nyheter som Lööf tar upp i debattartikeln:

  • Från den 1 januari 2015 ska importföretag kunna redovisa ingående och utgående moms i samma deklaration. I dag redovisar och betalar importföretag utgående moms till Tullverket, vilket gör att de ligger ute med pengar innan Skatteverket godkänt momsdeklarationen. Denna ändring ska skapa bättre likviditet för företagen.
  • Regeringen vill analysera möjligheten att införa redovisning enligt rak kontantmetod för företag med en omsättning under 3 miljoner kronor, till skillnad från dagens faktureringsmetod med två bokföringstillfällen.
  • Frivillig skattskyldighet vid uthyrning av verksamhetslokal införs, istället för det administrativa jobb som i dag krävs vid uthyrning.

LÄS OCKSÅ: Företagarnas egenavgifter sänks