<![CDATA[]]>

Tips kring nya momsreglerna

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 22 oktober, 2013

Vad måste du tänka på  när du  ska deklarera momsen separat för första gången? Driva Eget har pratat med Skatteverket om det viktigaste för dig att veta.

Redan i början av året skrev Driva Eget om hur de nya momsreglerna kan påverka ditt företags ekonomi. Reglerna börjar gälla från och med 2014.

Men vad behöver du tänka på om du sköter din egen bokföring och har helårsmoms?
– Det viktigaste är egentligen att momsen inte längre är inbakad i den debiterade preliminärskatten utan momsen är nu helt separat och redovisas för sig, säger handläggare på Skatteverket.

Enligt Skatteverket behöver du tänka på detta inför redovisningen:

  • Momsdeklarationen är lik momsbilagan som man har fått tidigare, du fyller i momspliktig försäljning och momsen för 2013, såsom man tidigare har gjort i momsbilagan.
  • Enligt tidigare datum är det senast den 26 februari 2014 som momsdeklarationen ska redovisas och skickas in och momssumman för 2013 betalas in. Men i budgetpropositionen föreslår regeringen att en helårsredovisare som inte har EU-handel ska redovisa först när inkomstdeklarationen lämnas in, i maj. Enligt Skatteverket lutar det mot att det blir så. Håll utkik på Skatteverket.se för eventuellt ändrade regler.

LÄS OCKSÅ: De flesta får i år för hög F-skatt