<![CDATA[]]>

Tjäna på att ta ut pension vid 62

Anders Andersson

Publicerades: 14 december, 2015

I frågespalten på sidan 64 i senaste numret av Driva Eget (8/2015) finns ett beklagligt skrivfel. Här publicerar vi det korrekta svaret. 
Det gäller  expertfrågan: ”Hur sänker en äldre företagare skatten?” I punkt nummer ett i svaret skulle det ha stått ”all allmän pension”. Även själva frågan var oklart formulerad.

Här nedan publicerar vi korrekta fråga och svar:

Fråga från Urban Å:
Hur sänker en äldre företagare skatten? 
I nummer 7/2015 fanns en artikel om marginalskatt för företagare. Från tidigare vet jag att egenavgifterna för mig som egenföretagare sänks om jag tar ut allmän pension från 62 år. Jag har en fråga om sänkningen av marginalskatten som ni skriver om från 66 år. Gäller den alltid från just 66 och aldrig från exempelvis 62 som egenavgifterna? 

Korrekt svar från Anders Andersson:

  • Det du skriver om handlar om två helt olika saker som är fördelaktiga för äldre och som vi ofta gett råd kring:

1. Den som har enskild firma och fyller 62 år eller mer 2016 kan från och med detta år få sina egenavgifter sänkta (gäller även den som fyller 61 i januari 2016). Förutsättningarna är att all allmän pension tas ut för hela 2016 (gäller även PPM-pengarna). Försäkringskassan måste då få meddelande om uttaget senast i början av januari 2016. Observera att detta inte gäller aktiebolag.

2. Från och med det år man fyllt 66 sänks egenavgifterna även om man inte gjort pensionsuttag och detta gäller även lön från aktiebolag. Den stora poängen med att ta ut lön och ha aktiv näringsverksamhet från och med fyllda 66 är att jobbskatteavdraget höjs till 20 procent av denna arbetsinkomst för de första 100 000 kronorna per år (5 procent för den del som ligger över). För 100 000 i lön blir det därmed en skattesänkning på hela 20 000 kronor. Pensionsinkomster ger inte jobbskatteavdrag.

Detta betyder att det för äldre ofta är bäst att börja ta ut pension före 66 och spara pengar i företaget för framtida lön när jobbskatteavdraget höjts. I den situationen kan det vara lönsamt att försöka ge årslön upp till 100 000 i december 2015.

Driva Eget ber om ursäkt för att detta kan ha skapat förvirring hos läsarna. Fördelarna med att ta ut tidig pension utvecklades i nummer 7/2015 och i artikeln här