<![CDATA[]]>

”Varför är avdraget så orättvist?”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 19 augusti, 2013

”Varför får företagaren som bor i hyresrätt eller bostadsrätt och jobbar hemifrån dubbelt så högt avdrag som den som bor i villa och jobbar hemma?” undrar en läsare. Driva Eget har tagit reda på svaret!

Reglerna kring avdrag för dig med arbetsrum hemma är olika beroende på om du bor i en lägenhet eller villa.
Skillnaden är 2000 kronor. Du som bor i lägenhet får dra av 4 000 kronor i ett schablonavdrag medan villaägare med arbetsrum i bostaden får dra av 2000 kronor, om man jobbar hemifrån i minst 800 timmar om året.

”Varför är det så? Jag uppfattar detta som rena rama diskrimineringen. Om något, så är det dyrare att bo i villa än i bostadsrätt”, skriver en av Driva Egets läsare.

En jurist från Skatteverket tittar närmare på avdraget för Driva Egets räkning och berättar att skillnaden grundar sig i att lagen är från 80-talet:
– Villalånen var då avdragsgilla till 100 procent. I dag ser ju situationen annorlunda ut, men då bestämdes detta för att skapa en rättvis beskattning, säger Skatteverkets jurist.

De gamla reglerna lever alltså kvar.
– Man kan ifrågasätta om de här reglerna fortfarande är relevanta i dag och om det är en rättvis beskattning. Men det är inskrivet i lagtexten och vi måste följa reglerna. Vill man driva detta vidare är det en fråga för lobbyorganisationer och finansdepartementet, säger Skatteverkets jurist.

Driva Egets Anders Andersson menar att båda beloppen är så låga att det oftast lönar sig bäst att strunta i dem och i stället  utgå ifrån den verkliga kostnaden. Ta fram bostadens verkliga kostnader (driftskostnader och kapitalkostnad). Den del som gäller kontor eller lager för firman  drar man sedan av. Om bostadens totala kostnad för ett år är 100 000 kr och tio procent av bostadsytan är kontor blir alltså avdraget 10 000 kronor.   
 

LÄS OCKSÅ:

FRÅGA DU OCKSÅ! Undrar du över något kring företagande? Skicka ett mejl till vår frågetjänst här.