Smittspridning av covid stor – detta gäller dig!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 23 december, 2022
Publicerades: 26 december, 2022
Foto av: Adobe Stock

Covid-19 fortsätter att hålla världen i ett fast grepp, men hur bör vi agera? Är hemmakontoren och restriktioner över? Här hittar du allt om coronaviruset, RS och influensa och vad som gäller om du som företagare blir sjuk.

Läget kring covid just nu

I Sverige har vi lyckats komma upp i en god vaccinationsgrad. Många har valt att vaccinera sig, vilket förstås ger positiva konsekvenser. Sveriges befolkning har därmed ett gott skydd mot corona, enligt ett pressmeddelande som kommer från Folkhälsomyndigheten.

Yngre har ett mindre behov av påfyllnadsdos av sitt vaccin medan äldre har ett större. Det beror på att deras immunitet avtar snabbare än hos en yngre, frisk individ.

Om du blir sjuk som företagare?

Läs: Hur får jag maximal ersättning från Försäkringskassan om jag blir sjuk?

Behövs fler vaccinationer av covid?

Rekommendationerna just nu visar inte att några fler doser behövs. Det vill säga om du inte är över 65 år. För att skydda mot död eller allvarlig sjukdom så är skyddet som vaccinationerna erbjuder äldre effektivt. De som är yngre än 65 år bedöms också ha ett gott skydd genom redan taget vaccin. De erbjuds därmed inga påfyllnadsdoser som det ser ut just nu.

Rekommendationer från 1 mars

  • 80 år och äldre rekommenderas under nästa år att vaccinera sig. Då med två påfyllnadsdoser med sex månaders intervall.
  • Samma rekommendation gäller för personer på särskilda boende för äldre.
  • De som är 65–79 år rekommenderas en påfyllnadsdos inför vintern 2023.
  • Det gör även personer yngre än detta men med riskfaktorer.

Influensa, RS och covid

Nu under vintern så fortsätter covid liksom RS och influensa att spridas. Folkhälsomyndigheten uppmanar till att visa omtanke, vaccinera sig för det som går och stanna hemma vid luftvägssymptom.

– Den som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion bör stanna hemma och undvika nära kontakt med andra för att inte sprida smittan vidare oavsett om man har covid-19, influensa eller RSV, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten på sin sajt.