<![CDATA[]]>

”Råden jag önskar jag fått när jag startade eget”

Ebba Arnborg

Publicerades: 11 februari, 2015

Pauline Grindvall i Karlstad har drivit eget sedan hon var 21 år, hon vill inspirera fler att våga starta eget – eller växla upp. I sin bok 101 unga entreprenörer intervjuar hon företagare om deras framgångar. Här är hennes egna framgångstips.

Pauline Grindvall i Karlstad startade sitt första företag som 21-åring, inom reklambranschen.
– Jag hade ingen kunskap om någonting som rörde egenföretagande, berättar hon.

TUK_101Entreprenšrer_A5_Final_CS6.inddNu tio år senare driver hon webbshopen My perfect day som 2015 omsatte närmare tre miljoner kronor, är frilansjournalist, konsult, föreläsare och ambassadör för kvinnors företagande. Dessutom vill hon inspirera fler att våga starta eget.

I sin bok 101 unga entreprenörer – drömmar och drivkrafter hos framtidens företagsledare intervjuar hon företagare om deras framgångar och synen på svenskt företagsklimat.
– Jag vill inspirera alla som funderar på om de ska våga förverkliga en dröm och affärsidé, eller växla upp sin affärsverksamhet.  Vi behöver fler unga med drömmar och ambitioner som vågar bygga livskraftiga tillväxtbolag, säger Pauline.

Här bjuder hon på 6 driva eget-tips till dig – som hon själv önskar att hon hade fått när hon startade eget.

1. Bygg ett starkt team
Fundera på vilka styrkor och svagheter du har, och omge dig med personer som kompletterar dig. Det kan handla om medarbetare, bollplank eller ett advisory board.

2. Bestäm din målgrupp
Ofta vill man i början nå alla och ser varenda person som potentiell kund. Men bestäm dig för vilken din målgrupp är och lär dig den. Ta reda på var den finns och hur du kan nå den.
– Först då kan man marknadsföra sig riktigt billigt, och satsa på det som ger något tillbaka i sälj och varumärkesbyggande 

3. Fokusera på sälj – och håll i pengarna
Det viktigaste i början är att fokusera på att generera intäkter, och sedan bygga vidare och växa med dem. Försök växa organiskt istället för att dra på dig ett banklån med hög ränta. Kapa också alla onödiga kostnader i början. Dra på inte på dig fasta utgifter innan du kan bära dem.

4. Prioritera
Det svåraste är inte välja vad man ska göra, utan vad man inte ska göra. Välj rätt fokus. Du måste kanske inte springa på alla nätverksmöten eller sitta med din Linkedinprofil i timmar, utan fokusera på det som för firman framåt.
– Det tycker jag är svårt fortfarande, att våga prioritera och värdesätta sin tid.

5. Kom igång snabbt
Testa din idé och var inte rädd för feedback. Det är lätt att din affärsidé blir kvar på skrivbordet. Men försök tänka att det inte finns så mycket misslyckanden, det finns bara feedback. Var inte rädd för att någon ska sno idén. Ut och pröva den på målgruppen, och få riktig feedback så fort som möjligt inte bara från familj och vänner.
– Annars kanske du lägger tid på att ta fram en produkt eller tjänst som ingen vill ha.

6. Våga satsa
Sitt inte och vänta på rätt tillfälle, utan börja gräva där du står, gör något av det du har framför dig här och nu.
– Jag har frågat alla entreprenörer som jag intervjuat till boken vad som är deras nyckel till framgång och det är just att våga, att köra.

Läs mer:

 

Uppdaterad 2016-08-17