<![CDATA[]]>

Att starta eget ökar livskvalitén

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 10 oktober, 2014

Landets småföretagare jobbar mindre och är allt mer nöjda med att ha startat eget. Det visar en färsk undersökning.

Tre av fyra småföretagare upplever ökad livskvalité sedan de startat eget, visar en ny undersökning. Det är en ökning jämfört med tidigare år.
– Vi ser också att arbetstiderna tenderar att minska. För ett par år sedan hade nästan nio av tio småföretagare arbetsveckor på mer än 40 timmar. Den andelen har nu minskat från 88 till 81 procent. Kombinationen av kortare arbetstider och ökad livskvalitet tyder på att allt fler småföretagare lyckas skapa en acceptabel balans i livet, säger Mats Assarsson, ordförande för Fria Företagare.

Mest nöjda är småföretagare i Värmland, Jämtland och Västmanland. De minst nöjda finns i Kronobergs och Sörmlands län samt på Gotland.

Det finns också ett samband mellan ålder och upplevd livskvalitet. I åldersgruppen 64 år eller äldre anser hela fyra av fem att företagandet ger dem högre livskvalitet. Men bara tre av fem upplever ökad livskvalité i åldersgruppen 18 till 29 år.

Det finns även skillnader mellan branscher. De som jobbar med redovisning eller med vård och omsorg upplever högst livskvalitet, medan tillfredsställelsen är lägst inom kultur, nöje och fritid.

Vad är då det bästa med att driva företag? Mer än hälften uppskattar att de kan styra sin egen tid och att de får vara sin egen chef. Det är något mer än i fjol.
– Ett annat intressant resultat är att de som tycker att det sämsta med att vara företagare är att de ”alltid måste arbeta” har minskat kraftigt – från 42 procent i fjol till 33 procent i år. Däremot ökar bekymren med myndighetskontakter och administration något. Det är en signal om att det behövs ännu fler lättnader i regelverken, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Undersökningen om attityder bland småföretagare genomfördes av företagarförbundet Fria Företagare och ekonomiföretaget Visma genom utskick via e-post till 6 600 företag. Av dessa svarade 830 på frågorna.

Läs mer:

Våga starta eget – 6 invändningar och tipsen som bemöter dem

Över hälften av personer mitt i karriären vill byta jobb och var femte starta eget, men invändningar kommer i vägen.

Här är tipsen som hjälper dig förverkliga företagsdrömmen!

Vad tycker du? Har företagandet gett dig ökad livskvalité? Vad är bäst, respektive svårast? Kommentera gärna nedan!