<![CDATA[]]>

Felaktig kritik kring starta eget-satsning – tycker ungdomarna

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 9 augusti, 2013

Starta eget som sommarjobbsatsning för ungdomar har kritiserats i sommar. Ungdomarna tjänar för dåligt, tycker bland annat kritikerna. Matilda Tamm, 17, som medverkat i Ungdrive Huddinge håller inte med.

I juli skrev Dagens Nyheter om att kommunernas starta eget-satsningar i sommar för ungdomar får kritik. Ersättningen, mellan 1 000 och 2 000 kronor för tre-fyra veckors uppstart, är för låg tyckte en kritiker:

– Tanken att de ska lyckas med att starta något slags business på tre veckor tycker jag känns långsökt, sa Mikael Nissén, chef för arbetsmarknadsenheten på Upplands-Bro kommun, till DN.

Men för Matilda Tamm, som har coachats i Huddinge under fyra veckor, har inte pengarna varit det viktiga:

– Det vi medverkande har lärt oss under den här tiden är värt så mycket mer. Att ha ha varit med i Ungdrive och startat sitt eget företag vid så ung ålder, ser garanterat bra ut på ens CV. Plus att man lärt sig en massa. Jag har till exempel fått anledning att ta kontakt med personer jag antagligen inte skulle ha kontaktat annars.

Hennes ersättning var 1 000 kronor och precis lagom tycker hon.

– Lagom för att starta upp något. Och för lite för att bara gå dit för pengarnas skull. Då hade man kunnat ta något annat som man tjänar mer på. Vi som var där var verkligen motiverade.

En del i kritiken rörde också att ungdomarna inte träffade coacherna varje dag. Det spelade också mindre roll, enligt Matilda Tamm:

– Det gav istället utrymme till att vi 20 Ungdrive-medverkande till största del kunde välja när vi ville jobba – som riktiga entreprenörer, och det gjorde också att jag kunde fortsätta med deltidsjobben och helgjobben jag varit anställd på sedan tidigare. Schemat har gått ihop perfekt. Jag har fått jättebra coachning och kunnat jobba deltid på tre olika jobb, istället för heltid på ett.

Har du fått mersmak för företagandet?
– Absolut, det här gav en inblick i en helt ny värld, att man kan göra något eget. Det är mer som är möjligt nu. Jag tänker annorlunda – och ser möjligheter i allt.