<![CDATA[]]>

Här är tre genvägar som förenklar din start

Camilla Björkman

Publicerades: 25 februari, 2010

Hur fyller du i blanketten för f-skatt på ett bra sätt? Här är tre råd från Jan-Erik Persson, skatteexpert och skaparen av programmet Visma Enskild firma.

– Att registrera sin firma handlar mycket om att sia om framtiden. Följer du Skatteverkets råd är risken att du tar i för mycket när du uppskattar inkomsterna. Då åker du på för mycket skatt i början, pengar som du ofta behöver till annat i uppstarten, säger Jan-Erik Persson.

Här är hans tre smarta råd att använda när du registrerar din firma:

1. Välj kvartalsmoms i stället för årsmoms (under fliken ”moms” i registreringsprocessen, klicka i ”tre månaders redovisningsperiod” på momsen i stället för ett år). Skatteverket uppmanar dig med liten omsättning att välja ett år som redovisningsperiod på momsen. Risken med det är att tjänar du inte så mycket som du uppskattat, kommer du att behöva ligga ute med moms-pengar. Men väljer du kvartalsmoms fyller du i var tredje månad hur mycket du faktiskt har tjänat. Då uppskattar du alltså ingenting utan betalar bara den moms du faktiskt har fått in.

Obs! När du väljer kvartalsmoms behöver du inte fylla i något på ingående och utgående moms. Du kan alltså lämna dessa rutor tomma.

2. Var väldigt pessimistisk när du uppskattar din omsättning. Skriv aldrig det du hoppas att du ska tjäna, utan vad du i värsta fall tror att du kan tjäna. Risken är annars att du får alldeles för mycket skatt i början. Det handlar inte om att fuska – skatten kommer du att få betala ändå. Men du riskerar inte att ligga ute med en massa pengar som du i starten behöver till annat.

3. Välj alltid bokslutsmetod när du ska ange redovisningsmetod i registreringen, även om du har många in- och utbetalningar. Det betyder att du inte bokför dina intäkter förrän fakturan har betalats. Även här riskerar du då inte att behöva ligga ute med en massa pengar.