Starta eget utan pengar

Starta eget utan pengar – så här gör du

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 4 november, 2022
Publicerades: 6 oktober, 2020
Foto av: AdobeStock

Du vill starta eget företag men har inga pengar? Okej, då behöver du tänka smart. Här går vi igenom fem sätt att starta eget utan pengar och erfarenhet.

För att lyckas starta eget utan pengar behöver du tänka smart och ta del av alla gratismöjligheter som finns. Dessutom behöver du tjäna pengar till ditt privata leverne innan ditt företag har börjat generera intäkter.

Då är det tur att du har Driva Eget. Här har vi tagit fram en steg-för-steg-guide som hjälper dig att starta eget utan pengar. Du får bland annat hjälp med:

  • Steg 1: Hur du tjänar pengar och startar eget företag samtidigt
  • Steg 2: Så kan du få starta eget-bidrag
  • Steg 5: 3 typer av företag du kan starta utan pengar

Alright, då kör vi igång!

Steg 1: Behåll ditt nuvarande jobb eller börja plugga

Det är enkelt – om du inte har några pengar att investera i ditt företag behöver du hitta andra intäktskällor under tiden du startar eget. Det enklaste sättet är att behålla ditt jobb (eller kanske gå ner till 80 %). Ett annat alternativ är att fortsätta/börja plugga och starta företag vid sidan om.

Så här har 1 000-tals företagare gjort. Om andra kan, kan du!

Så snart du tjänar tillräckligt mycket på företaget för att kunna leva på företaget, går du över till fulltid. Enklast brukar vara att göra denna övergång stegvis. 80 %, 60 %, 40 % och så vidare.

Psst! Du vet väl om att vi på Driva Eget hjälper dig att lyckas med företaget kostnadsfritt – i fem steg. Läs mer här. Och vill du verkligen utvecklas som företagare, marknadsföra ditt företag och skapa nya affärer – bli medlem i vårt digitala affärsnätverk Founders & Friends. Läs mer här!

Steg 2: Se om du kan få starta eget-bidrag

Om du är arbetssökande och har goda förutsättningar att driva ett företag kan du i vissa fall få stöd från Arbetsförmedlingen när du startar ditt företagDetta kallas aktivitetsstöd, och du kan få det under ditt första verksamhetsår.

Tvärtemot vad många tror, är detta inte ett bidrag som kommer automatiskt när du starta eget. Du måste ansöka om det och uppfylla kraven.

Läs mer: Så här fungerar starta eget-bidraget

Steg 3: Starta eget utan pengar med kostnadsfri hjälp

Sök upp organisationer som jobbar med starta eget, exempelvis Venture CupNyföretagarcentrumAlmi eller Drivhuset. Här kan du få mycket stöd och dessutom kostnadsfritt sådant. De flesta av dessa erbjuder kostnadsfria konsultationer – ett perfekt stöd när du ska starta eget utan pengar.

Gå också in på näringslivsdelen på din kommuns hemsida. Här beskrivs ofta vilka organisationer som finns i just din kommun.

Läs också: Starta eget-guiden – allt du behöver på ett ställe

Steg 4: Undersök vilken starta eget-finansiering du kan hitta

Banken är förstås ett alternativ för finansiering när du ska starta eget, men vi vill också slå ett slag för Almi.

Almi vänder sig till små och medelstora företag med upp till 250 anställda i alla branscher. Utgångspunkten är att du inte kan finansiera allt du behöver på annat håll, till exempel genom banken, utan behöver ytterligare en finansiär. Lånen kan exempelvis användas till en marknadssatsning, produktutveckling eller en investering i produktionsutrustning.

Almi Mikrolån

Almis mikrolån passar bäst för dig som har ett mindre kapitalbehov – till exempel vid företagsstart och för nystartade företag.

Almi Innovationslån

Almis innovationslån finns för företag som vill utveckla en idé och för innovationsprojekt i tidiga skeden.

Läs mer: Här hittar du all information om Almis lån för nystartade företag

Steg 5: Starta eget utan pengar – här är tre alternativ

Många företagsidéer kräver kapital. Om du inte vill låna pengar, eller om du vill komma igång snabbt, finns det dock bra affärsidéer som inte kräver vare sig tid eller pengar. Här är tre exempel.

Starta eget som virtuell assistent

Allt du behöver är en dator. Sätt upp din firma och erbjud dina tjänster som virtuell assistent. Exempel på tjänster du kan erbjuda är att skapa nyhetsbrev, renskriva texter, sköta administration eller ta hand om löpande småuppgifter.

Starta eget som privatlärare

Har du någon unik kunskap? Eller förresten, den behöver inte alls vara unik. Det räcker att du kan svenska. Erbjud dina tjänster som privatlärare i svenska (eller något annat). Målgruppen som önskar denna tjänst är enorm, och ännu bättre blir det om du har kunskaper som är mer unika.

Starta egen städfirma

Städfirmor är på tapeten, och du kan enkelt starta din egen. Börja med att erbjuda dina tjänster till människor du känner och till människor i ditt närområde. Säg att du har 20 bekanta som blir kunder och 20 personer i ditt närområde som vill ha din hjälp. Plötsligt har du 40 kunder som vill att du städar varannan vecka. Vilken start!

Läs också: 25 heta affärsidéer du kan starta