Unga entreprenörer utan kapital

Mike Blixt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 12 januari, 2016

År 2015 avslutades med att Visiba Group plockade en femteplats på IDG:s lista över Sveriges hetaste Startups. Som medgrundare är jag naturligtvis nöjd med nomineringen och enormt ödmjuk när jag ser vilka företag som finns med på listan, men som vi vann över. Ta till exempel Scrive, en digital signeringstjänst som underlättar livet för alla företag som behöver signera dokument genom att erbjuda det direkt på nätet. Visiba vann över dem!

Ibland springer man på människor med briljanta idéer som man gärna hade hittat på själv. En sådan person är Adam Halling. Han har en bakgrund som fotbollsspelare i IFK Göteborg och Gais, men han har också ett intresse för konst. Under sin studietid på Halmstad Högskola så skulle han göra ett innovativt projekt och då tänkte han att han ville hjälpa kreativa och konstnärliga människor att på ett enkelt sätt skapa sin egen webshop. Projektet fick namnet Artupz och har på fem månader gått från 0 till att bli en av de ledande plattformarna för konst på nätet, åtminstone i Sverige. Och hade jag varit konstnär så hade jag älskat både Adam och den plattformen. Ärligt talat tycker jag idén är briljant trots att jag inte är konstnär.

De erbjuder alltså en komplett tjänst där konstnärer och kreativa människor kan lägga upp en webbshop med tillhörande presentationssida, showcase och betalningsfunktion. Och sen kan man sälja sina alster till vem som helst, utan massa jobbig administration, som jag personligen alltid överlämnar åt andra att sköta. Det enda man behöver göra är att skapa konstverk och ladda upp dem i sin butik. Vad jag förstår är det gratis också, och man betalar bara när en kund köper något.

Om jag nu vill köpa smycken, tavlor, inredning, posters eller liknande så kan jag alltså kolla runt hos typ 200 konstnärers butiker på en och samma sajt.

Det ska bli intressant att se om Adam och Artupz kan ta sig in på Startup-listan näst gång. Själva namnet är ju rentav förberett för det och jag är oerhört imponerad av att teamet bakom plattformen har byggt den utan externt kapital och ur ett investerarperspektiv är det exakt affärsmodeller som dessa jag verkligen tycker är intressant.

Länk till Artupz

Länk till IDG´s lista

Länk till Visiba