Båda läsarna hade fått felaktiga råd

Anders Andersson

Publicerades: 25 april, 2014

IMG_6988a (1)

Visst känns det fantastiskt att Driva Eget nu har en totalrenoverad sajt och att vi just har gjort klart ännu ett nummer av vår specialtidning för LRF:s medlemmar. Men ingenting går upp mot att träffa läsarna – åtminstone inte om de är så glada och entusiastiska som de 220 fotterapeuter som jag mötte i Malmö i dag.

De flesta där var enmansföretagare som jobbar ensamma. Då är det extra viktigt med inspiration och hjälp från någon utifrån som står på deras sida.  Därför har Ann Lindström och de andra i Sveriges Fotterapeuters styrelse sett till så att Driva Eget ingår i medlemskapet –  med mig och dagens föreläsning som en extra liten bonus.

Jag pratade om att har rätt attityd till försäljning (hjälpa och inte ”kränga”), hitta bättre lönsamhet, välja bästa företagsformen, sänka skatten…

Jag sa att det gäller att ha självförtroende och stå på sig. Och i pausen efteråt fick jag ett bra exempel på det av Lotta Ström från Uppsala, som börjat ta ut pension och ändå jobbat kvar i sin enskilda firma:

– Jag undersökte varför jag betalade så mycket skatt. Då upptäckte jag att det berodde på att pensionen gjorde att totalinkomsten hamnade över brytpunkten för statlig skatt. Jag lyckades då se till så att jag fick vänta med utbetalningarna från den allmänna pensionen och hamnade därmed under brytpunkten.

Eftersom hon har enskild firma går det inte att placera företagets pengar i fonder. Pengar som flyttas dit betraktas som privat uttag.  Ändå fick hon rådet av Swedbank att placera firmapengar i en räntefond.

När hon upptäckte denna tokiga omplacering lyckades hon få banken att betala den extraskatt hon fått på grund av det felaktiga rådet. Hon har därmed visat alla andra att det kan löna sig att kämpa mot banken.

Viveka Andersson från Skellefteå berättade sedan om hur hon fått ett dåligt råd från en annan rådgivare:

– Jag fick höra att det var bäst att ta ut mesta möjliga lön ur mitt aktiebolag just innan man ska gå i pension, sa hon.

Men jag klarade ut för henne att det bästa är att hon ska ta ut så litet som möjligt och i stället leva på pensionsuttag de sista åren innan hon blir 66 år, samtidigt som hon maximerarar periodiseringsfonden varje år. Läs mer om det här.

–  Behåll i stället pengarna i bolaget och ta ut  100 000 kronor i lön från och med 66 år. Då får du 20 000 kr om året i skattesänkning med jobbskatteavdraget. Gör så år för år tills pengarna i bolaget är slut, sa jag.

En annan åhörare som just fyllt 60 beslöt raskt följa rådet genom att att byta från enskild firma till aktiebolag när hon hörde mig säga det.

Allt detta påminner mig om det som driver mig framåt – att ge handfast hjälp till alla de hårt arbetande småföretagare som är Sveriges framtid.

IMG_7022a (1)

 

Applåder, blommor och tack från förbundsordförande Ann Lindström värmer efter en dryg timme med glada fotterapeuter. Foto: Calle Öhman