<![CDATA[Foto: Jeanette Andersson]]>

Anders Anderssons bästa tips inför deklarationen

Anders Andersson

Publicerades: 27 april, 2016

Här är Driva Egets grundare Anders Anderssons bästa deklarationsråd.

För dig som har enskild firma lönar det sig oftast att skjuta på skatten med periodiseringsfond, eftersom det inte blir ränta på den uppskjutna skatten, vilket det blir för aktiebolag. 30 procent av överskottet i enskild firma och handelsbolag kan då skjutas upp.

Men tänk på att pengarna måste tas upp till beskattning inom sex år. Det gäller att då ha pengar så att det räcker att betala skatten. Annars hamnar man i något som brukar kallas periodiseringsfällan.

I enskild firma och handelsbolag kan man också skjuta på skatten genom expansionsfond. Skatten blir då 22 procent. Resten av skatten och egenavgifterna måste man betala senare år när det passar företaget bäst.

Dessa två möjligheter att sänka skatten använder framgångsrika företagare för att dra ned den egna årsinkomsten under brytpunkten för statlig skatt. För 2015 får den totala inkomsten av näringsinkomst plus lön och pension inte överstiga 443 300 kronor om du ska slippa statlig skatt. För den som är 66 år eller mer är den gränsen 469 600 kronor.

Fler deklarationstips från Anders Andersson dyker upp på sajten fram till deklaration den 2 maj.