Ben Gorham ger dig enda rådet du behöver som entreprenör

Camilla Björkman

Publicerades: 16 augusti, 2015

Petter Stordalen, Niklas Zennström, Ingvar Kamprad – varje sommar verkar ha en sommarpratare som är en riktig entreprenörsinspiration.

Denna gång är det utan tvekan Ben Gorham, parfymkreatör, entreprenör och grundare av parfymhuset Byredo.

Han berättar i sitt sommarprat i P1 hur han föddes i ett radhus i Solna, växte upp i Akalla och så småningom hamnade i Toronto för att spela basket. Men tillbaka i Sverige fick han sina basketdrömmar krossade av svenska myndigheter.

Räddningen blev att tänka om totalt.

Historien i korthet: Ben Gorham började experimentera med dofter för att skapa parfymer. Han letade upp världskända parfymören Pierre Wulff och lyckades övertala honom om att hjälpa till. Sen satte han i gång och tillverkade doftljus i en källarlokal vid Telefonplan.

Idag, nio år efter starten, är parfymhuset Byredo känt över hela världen och Ben Gorham har satt Sverige på doftkartan med både parfymer och ljus.

Sommarpratet är både lågmält och kort. Men jag tycker att alla som drömmer om ett eget företag, eller driver ett, borde lyssna på det. För det handlar om något av det viktigaste man kan lära sig som entreprenör:

Vikten av att våga köra i gång, testa – och misslyckas.

Ben Gorham säger:

– Det finns de som säger att ’har du en idé så kör’. Det är inte riktigt sant. Har du en idé, börja. Sedan gör du om, misslyckas, gör om, misslyckas – och repeterar det tusen gånger.

Så enkelt men ändå så svårt. Eller vad säger du?

Här kan du lyssna på sommarpratet.

LÄS MER: