Ge oss klara besked – inte ändlösa skatteutredningar

Anders Andersson

Publicerades: 10 september, 2014

Hur ska det gå med skatten om socialdemokraterna vinner valet? Jag hörde häromdagen en företagare säga att en rödgrön regering nog skulle återinföra arvskatt, gåvoskatt och förmögenhetsskatt.partier_valextra2_small

Lugn, så blir det säkert inte. Inte återinför socialdemokraterna arvsskatt och gåvoskatten som de en gång avskaffat. Och förmögenhetsskatt är det bara vänsterpartiet som vill ha.

Tittar man i valmanifesten från socialdemokraterna och alliansen är det mest nivåer på arbetsgivaravgifter som skiljer. Socialdemokraterna vill höja krogmomsen och ta bort rutavdrag för läxhjälp, men i övrigt är de rätt överens om företagarskatterna.

Innerst inne inser alla partier att småföretagarna är viktiga. Åtminstone säger de så, i de debattinlägg som publicerats här på sajten. Fast inte får jag ihop politiken från vänstern och feministiskt initiativ med någon form av småföretagarvänlighet.

När det kommer skatteförändringar i höst beror det på andra saker än valet – nämligen utredningar som rullar på oavsett valutgång.

I juni kom Företagsskattekommittén med de mest omvälvande skatteförslaget sedan den stora skattereformen 1991 – att sänka bolagsskatten till 16,5 procent mot och finansiera med totalstopp för ränteavdrag för aktiebolag.

För mig låter det som ett bra förslag som med litet justeringar skulle kunna gynna solida företag utan stora lån och stoppa många stötande former av skatteplanering.

Men när politikerna får frågan om de vill genomföra förslaget efter valet ger de ett valtaktiskt svar som vi tvingas acceptera:

”Vi vill först veta vad remissinstanserna tycker.”

Anders Borg och hans regeringskollegor har haft åtta år på sig att försöka skapa ett rättvisare skattesystem som stimulerar småföretagen. Men de stora frågorna har inte kommit längre än till en ändlös rad av utredningar – och sådana är handlingskraftiga småföretagare  rejält trötta på.

Företagsskattekommitténs utredning, som först 2016 kan bli verklighet, är inte den enda. I oktober ska Skatteförenklingsutredningen komma, i mars nästa år kommer utredningen om ägarskifte och 2016 kommer ett utredningsförslag om att förbättra klimatet för entreprenörskap.

Detta rör centrala småföretagarfrågor som vi länge efterlyst svar på. Sedan jag startade Driva Eget 2008 har jag tjatat om att 3:12-reglerna måste förenklas och att femårsregeln som uppmanar till passivitet bör tas bort.

Men i dessa och andra frågor kan både Anders Borg och Magdalena Andersson komma undan närgångna frågor bara genom att hänvisa till att utredning pågår. Anders Borg gjorde just så när jag tog upp detta med honom i Nacka den 3 juni .

Nu får vi leva med osäkerhet inför valet. Inte är det heller helt säkert att utredningarna drivs vidare som får fortsätta efter valet. Om det blir en ny regering som leds av socialdemokraterna kan direktiven till utredningarna justeras en del.