När rädslan tar över företaget

Linda H da Silva

Publicerades: 2 december, 2015

När rädslan tar över företaget

När vi startar vårt företag så är vi exalterade, glada, vi tänker att äntligen ska vi göra världen lite bättre med det vi erbjuder. Inget kan stoppa oss.

Efter ett tag så börjar det hända saker. Saker vi inte tänker på och helt plötsligt har vi fått en oönskad kompanjon som följer oss dagligen, i allt vi gör. Något som helt plötsligt tagit över en del av våra dagliga beslut, som numera styr och ställer trots att det är vi som är chefen.

Den nya kollegan heter Rädsla. Men Rädsla är så smart att hon smugit sig in och gjort sig hemmastadd trots att vi aldrig bjudit in henne. För det var väl ingen som satte henne i styrelsen? Men Rädsla sitter där, på stolen med en självklar min och hon är övertygad om att hon skyddar oss. För hon vill ju bara väl. Men hon vet också att visar hon sitt rätta jag så kan det bli fel reaktion och därför använder hon en täckmantel. Hon går under alias Stress.

När du startade ditt företag så kändes allt så bra. Nu känns det inte lika exalterande längre. Istället så kanske du har tankar och funderingar kring saker som; är jag verkligen så bra?, har jag råd med det här?, nej jag kan nog inte det här, ingen ide att försöka, jag har inte tid, tänk om andra kommer på att jag inte kan så mycket egentligen, tänk om jag faktiskt klarar av det här – hur ska jag klara av att leverera, tänk om någon tror att jag tycker jag är bättre än någon annan osv. Helt plötsligt är det inte lika kul att vara företagare.

Vad är du egentligen rädd för?

Vi klagar ofta på att vi inte har tid att göra saker. Att tiden rinner iväg, vissa vill säga att det handlar om prioriteringar och det är helt rätt. Vi säger att vi är stressade. Att pressen blir för stor. Men vem bestämmer det? Och vad är stressen egentligen?

Rädsla vill hjälpa oss. Hon vill att vi ska vara försiktiga. Att vi inte ska slösa på pengar, att vi ska spara, att vi ska vara bäst, att vi ska hinna göra allt på kortaste tid, att allt ska vara så bra och effektivt som det bara kan. Så därför ser hon till att vi gör så mycket vi kan så snabbt som möjligt.

När pressen blir för stor, när vi börjar fundera på om vi egentligen ska fortsätta vårt företagande, om vi verkligen är så bra som vi trodde från början och det känns som en stor sten på axlarna då är det dags att kicka iväg Rädsla. För då tar hon alldeles för stor plats.

Mindre stress och nöjdare kunder

Vad händer om du byter ut ordet stress mot rädsla? Vad är det som kommer hända om du tar lite längre tid på nästa projekt men istället får en nöjd kund? Vad händer om du investerar i den där hemsidan du egentligen inte tror du har råd med? Vad händer om du säger nej till en kund för att du hellre vill spendera tiden med familjen? Vad händer om du tar dig an det där stora projektet du inte vet om du riktigt klarar av? Vad händer om…

Vi lever i ett samhälle med mycket tidspress. Den som skapar denna stressen är vi själva. Det var inte för att bli stressade företagare som vi startade vårt företag, det var för att göra världen lite bättre. Att sprida glädje, vara innovativa, sprida kunskap, vara behjälpliga. Och det är det vi behöver fokusera på. Så nästa gång som stressen (=Rädsla) smyger sig på fundera över vad du kan göra för att förändra situationen. Hur du kan bemöta Rädsla och få henne att lugna ner sig. Ibland räcker det med att bara säga högt “jag är rädd”. Ibland måste man släppa saker för att kunna gå vidare och se framåt.

Hur känner du att det är med stress och press och rädslor? Är ditt företagande så som du tänkte dig eller har Rädsla smugit sig in? Vad är dina bästa tips för att må bättre när rädsla tagit över?