Vems råd tar du?

Mike Blixt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 12 oktober, 2014

Business Advice Concept

När vi skulle sätta ihop Visiba Group bestämde vi oss för att inte upprepa gamla misstag och låta bli att ta oss ann uppgifter vi inte kunde något om. Det har visat sig fler gånger att det inte var ett vinnande koncept. Vi ville väva in personer som hade stor erfarenhet och kompetens på de områden vi behövde. Detta innebär att samtidigt som vi tillsammans bygger upp vårt bolag, får vi chansen att lära oss nya saker varje vecka.

Vi är mycket noggranna med vilka råd vi tar emot. Det är förmodligen en av de viktigaste frågorna att ställa dig själv oavsett om du bygger ett företag eller när du ser till ditt personliga liv.

Vems råd tar du?

Tänk efter ordentligt. Det finns, med stor sannolikhet, personer i ditt liv som du väljer att samtala med när du ska ta olika beslut. De ger dig sina råd och tips oavsett vad det är för utmaningar, tankar och funderingar du kommer med. Vissa råd och tips får du utan att ens be om dem.

Vad det är för råd du brukar ta emot? Ekonomiska råd? Råd kring relationer? Råd om barnuppfostran? Hunduppfödning? Av vem tar du dessa råd? Svärmor? Någon av dina föräldrar? En granne? En släkting?

Det är vanligt att människor springer runt och ger personer råd. I oroväckande många fall har personen som ger “goda råd” ingen som helst utbildning, erfarenhet eller några direkta kunskaper inom ämnet de ger råd i. Inte sällan är de själva riktigt dåliga i dessa ämnen. Är inte det väldigt märkligt? Hur många föräldrar har gett sina barn “kloka råd” som förändrat sina barns framtid till det sämre?

Värst är personer som ska trycka på folk sina råd även om de uppenbarligen inte har “lyckats” själva. Jag tror och utgår ifrån att det har att göra med att de vill verka bättre än vad de egentligen är. Jag törs inte ens tänka på hur många människor som missar fantastiska möjligheter varje dag tack vare att de tar råd från personer som inte kan något om ämnet de ger råd i.

Vore det inte rimligt att du uteslutande lyssnar på personer som lyckats eller uppenbarligen är bra på området du vill ha råd om? Om du inte känner någon personligen, leta upp en eller flera personer, tala om vad det gäller och be om deras tid. Be om deras berättelse och deras kunskap. Framgångsrika personer uppskattar i regel att hjälpa andra och de ser det som en stor del i deras egen framgångssaga. De har hjälpt andra. Det är bara att vända på det hela. Om du fick en fråga från en okänd person som vill ha råd om något du är duktig på, skulle du inte då gladeligen ge personen dina råd?

Du ska naturligtvis enbart ta råd från folk som faktiskt vet något om det du vill ha råd om. Det anser de flesta är logiskt, men ändå är det långt ifrån alla som gör det. Innan du ställer frågan till personen, bör du ställa följande frågor till dig själv:

“Har denna personen det du vill ha eller befinner sig denna personen på en plats i livet där du vill befinna dig om fem-tio år?”

Svarar du “nej” på någon av dessa frågor, så kan du inte ta deras råd. För vart tror du att du hamnar då? Exakt. Du hamnar där de är. Och är det verkligen det du vill?

Texten är hämtad ur skriften ”Att Sätta Segel” och finns att tanka hem kostnadsfritt som PDF på min hemsida mikeblixt.net