Tomas drar av Thailandsresan

Tomas drar av Thailandsresan

Den som liksom programmeraren Tomas Moberg träffar kunder under en semesterresa får avdrag för hela resan från Sverige. Men utan kundträffar eller nödvändiga studiebesök blir det inga avdrag alls. Här är avdragsreglerna för resor.

För konferensresor gäller detta:

För att en resa ska betraktas som en avdragsgill och inte en privatresa måste dessa villkor vara uppfyllda:

  • Minst 30 timmars konferenstid på en veckoresa och minst sex timmars effektivt arbete varje dag.

Uppfylls dessa krav kan företaget normalt dra av kursavgift, resa, mat och logi. Kursdeltagarna kan dra av traktamente om mat inte ingår.

Om resan är en blandning av semester och affärer och din arbetsgivare betalar hotell och mat kan en del av resans värde tas upp som skattepliktig förmån. Kostnad för medföljande make är i princip aldrig avdragsgill.

För avdrag för själva flygbiljetten gäller detta:

En utlandsresa med flyg kan vara avdragsgill även om den huvudsakligen är en semesterresa. Om du under semestern besöker leverantörer och kunder för att göra affärer som du inte kan göra på telefon är flygbiljetten avdragsgill. Läs mer om skatteregler i samband med arbete utomlands här.

Tomas Moberg driver ett programmeringsföretag och var i den situationen. Han var med sin familj på Koh Lanta i Thailand under ett halvår och jobbade dagligen vid sin dator. Nu undrade han vilka avdrag han kunde göra.

Svaret var först negativt:

  • Om du jobbar vid datorn utomlands under några månader utan att göra några personliga besök hos några kunder eller leverantörer får varken dra av för resor eller traktamente. Argumentet att du är utarbetad och måste resa bort för att kunna varva ned och jobba mindre håller inte.

Men eftersom Tomas Moberg besökt kunder i Phuket och Bangkok var resan en nödvändig och en del av verksamheten i hans företag. Hela hans flygkostnad mellan Sverige och Thailand är därför avdragsgill, även om huvudanledningen till resan är privat.

Resorna i Thailand till kunderna är naturligtvis också avdragsgilla. Det blir också traktamente, men endast om han övernattat i Phuket och Bangkok. Något traktamente för alla de andra dagarna när han jobbat vid sin dator på Koh Lanta blir det inte.

Reglerna för resor i allmänhet är generösare för så kallade fri kulturarbetare som ska kunna få avdrag för ”inspirationsresor” även om resan inte direkt leder till en specifik intäkt. Men det måste finnas ett syfte med resan och kostnaderna ska specificeras.


ANNONS

Nyhetsbrev