<![CDATA[]]>

Alla kan sy med hennes nål

Anders Andersson

Publicerades: 5 juni, 2009

Anna-Kari Sundbaum funderade på vilka saker omkring henne som ännu inte blivit uppfunna. Då kom hon på synålen i plast med färdigträdd tråd. Det har tagit henne till final.

Anna- Karin från Stockholm är en av tio finalister som nu ska kämpa om 100 000 kr i Affärschansen. Hon hörde talas om någon som blivit rik på att göra gem av plast.

– Jag tänkte då att jag också kunde hitta något i vardagslivet som inte var uppfunnit ännu, säger hon.

Då kom hon på sin affärsidé:

– Jag undrade varför problemet att trä sytråd i en synål ska behöva finnas. Det borde ju gå att göra engångsnålar där sytråden hänger fast vid nålen. Och varför skulle det inte gå att göra nålar av plast, sa hon när hon visade upp sin vardagsuppfinning före Affärschansens juryn.

Så här beskrev hon uppfinningen i mejlet till tävlingen:

”Produkten är en kombinerad nål med tråd, där nålen är gjord i plast och är trubbig. Trubbigheten gör att man inte förstör fibrerna i tyget. Nålen ”borrar” sig mellan trådarna. På nålen ska det hänga tråd fast i olika färger, storlekar och paketeringar. Den kan säljas billigt i en liten förpackning med fem nålar och tråd i olika färger.
Produkten är väl anpassad till ett kundbehov främst för handikappade personer men också för den stora massan som inte syr så ofta utan tycker det är jobbigt att trä på tråden på nålen. Min produkt passar väl in i handväskor och plånböcker där den tar liten plats men kan rädda en kväll eller dag för många.
Produkten är patentskyddad.”

– Jag tror att jag löst problem för många som har bråttom och behöver sy i en knapp eller laga en söm, säger hon.

Hon tycker att skjortor kunde säljas med denna lilla nål och tråd på samma sätt som den extraknapp som nu följer med en skjorta som säljs.

Hon räknar med massproduktion i Asien och försäljning i hela världen.

– Vinner jag 100 000 så ska de pengarna direkt användas för att marknadsföra min idé, som jag ständigt har huvudet, säger hon.

Nästa fInalidé: Bättre än jordnötterna i baren.