<![CDATA[]]>

”Hjälp småföretagen att exportera”

Anders Andersson

Publicerades: 29 juni, 2014

 Riksdagsmännen glömmer ofta bort småföretagarna. Men inte Jennie Nilsson(s) från Halmstad som tillsammans med Lars Hjälmered (m) utsetts till de mest småföretagarvänliga i riksdagen.

– Det viktigaste är att synliggöra småföretagarna, sa Jenni Nilsson när hon fick diplom av Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist på ett seminarium under söndagen på Almedalsveckan i Visby.

Hon är gruppledare i näringsutskottet i riksdagen och arbetar konsekvent och långsiktigt med att lyfta småföretagarfrågor.

– Det borde göras mer för att hjälpa småföretagen att komma ut på exportmarknaden och att lättare få banklån, sa hon.

Själv har hon aldrig varit egenföretagare men inspirerats av sin farfar som hade ett plåtslageri. I riksdagen har hon skrivit en mängd motioner om kapitalförsörjning, förbättrade sjuklöneregler, kortare betalningstider och exportstöd  för småföretag.

– Genom aktivt deltagande i riksdagen varvat med företagsbesök och närvaro i både traditionella och sociala medier har Jennie Nilsson ett genomgående starkt engagemang för företagsfrågor, menar juryn.

Lars Hjälmered (m) blev den bland de borgerliga som juryn ansett vara mest småföretagarvänlig i riksdagen. Han är moderaternas energipolitiska talesperson och gruppledare i näringsutskott.

Han har skrivit motioner om företagande och investeringar, förenklad migrationsprövning samt arbetstillstånd för forskare och studenter som kan underlätta för nya och växande företag.

– Han har en helhetsbild kring företagsfrågor som stämmer väl överens med Företagarnas profil.  Genom att samtidigt vara tillgänglig på sociala medier gör han sin politik lättåtkomlig, menar juryn.

Juryn har bestått av av Brit Stakston, Carl Melin, Catrine Åsklint och Sanna Rayman. Den har granskat både riksdagsledamöternas formella arbete i riksdagen och hur de har arbetat med traditionella medier och deras aktiviteter i sociala medier. Det är tionde året i rad som Företagarna gör denna granskning.