<![CDATA[]]>

Sara, 24, gör affär av kemilaborationer

Anders Andersson

Publicerades: 1 juli, 2014

Kemilaborationer har blivit lönsam affär på tio orter i landet för 24-åriga studenten och entreprenören Sara Magnusson. I Almedalen har hon nu fått pris som bästa sociala entreprenör av serieentreprenören Göran Bredinger.

– Varför ska inte barn som är intresserade av naturvetenskap kunna odla sina fritidsintressen på samma sätt som de som är fotbollsintresserade, undrade Sara Magnusson som sedan länge varit engagerad i forskning av olika slag.

Vid sidan av sina studier i industriell ekonomi vid högskolan i Linköping startade hon därför företaget Experimentfabriken. Hon hyr kemisalar och fysiksalar av landets skolor. Där får intresserade elever göra experiment och lära sig mer om naturvetenskap under ledning av studenter som Sara deltidsanställer.

På tio orter i Sverige har nu över 500 elever gått på sådana kurser, just nu i kemi, programmering och robotteknik och även ”upptäckarkurser” under sommarlovet. Hennes bolag har efter bara åtta månader blivit ett lönsamt bolag där intäkterna kommer från kursavgifter.

–Jag brinner för att labba med barn och kunna lära dem mer. Det här konceptet ska nu spridas över hela landet. Jag är entreprenör, så skäms inte fär att säga att jag också vill tjäna pengar, säger hon.

Serieentreprenören Göran Bredinger med företag inom Cede-group är så imponerad av hennes entreprenörskraft att han och juryn vid Malmö Högskola under måndagen delade ut det speciella Göra Bredinger-stipendiet tillsammans med Mötesplats Social Innovation.

– Jag vill uppmuntra socialt entreprenörskap bland unga och visa min tacksamhet för det stöd jag själv fått från dem som trott på mig under mina 30 år som entreprenör, sa han när han delade ut priset, 50 000 kr.

Konkurrensen om priset var stenhård och intresset för socialt entreprenörskap växer kraftigt. Det märktes på seminariet före prisutdelningen.

Unga innovativa entusiaster presenterade då företag av skiftande slag – skolprojekt i Rinkeby, uthyrning av sportutrustning, dataprogram för att lära mänskliga rättigheter  i Bangladesh. . . Allt är samlat under Mötesplats Social Innovation med sajten socialinnovation.se.