Martins unga talanger springer om drakarna

Camilla Björkman

Uppdaterades: 27 maj, 2019
Publicerades: 7 maj, 2012

Nästa nominerade företag till Driva Egets David-mot-Goliat-pris är Martin Eriksson med företaget Young Talents of Sweden. Genom att nischa in sig på unga talanger utmanar företaget rekryteringsjättarna med passion och driv.

Academic Work, Manpower och Poolia – de stora bolagen dominerar rekryterings- och bemanningsbranschen och är svåra att konkurrera med som liten spelare.

Men rekryteringsföretaget Young Talents of Sweden (YTOS) har hittat en nisch för att knappa in på dragarna: unga personer med passion.

– Vi hjälper företag att rekrytera unga talanger som brinner för sitt yrke, säger Martin Eriksson som driver YTOS med ytterligare en delägare och två medarbetare.

Martin jobbade tidigare i finansbranschen och märkte att nyrekryteringar inte alltid höll måttet. De tyngre chefspositionerna var enklare att rekrytera till eftersom man tittade mer på erfarenhet. Men med unga talanger som inte alltid hade erfarenheten var det svårare att avgöra om de hade vad som krävdes och därför knepigare att träffa rätt.

– Hos de stora rekryteringsbolagen var man också bara en kund av många, så man prioriterades inte alltid, säger han.

Idag vill YTOS främst nå tillväxtföretag för att bli deras partner inom rekrytering. Den typen av bolag har ofta förståelse för vikten av att identifiera rätt personer vid en anställning, menar Martin.

– De vill ha passionerade medarbetare som har potential att utvecklas inom organisationen. Dessutom ska de gärna vara drivna och tävlingsinriktade.

För att möta behovet satsar YTOS på att först lära känna kunden och hitta deras specifika behov. Vid rekryteringen är det sedan viktigt att inte stirra sig blind på cv:t, utan i stället leta efter drivkraft och passion.

– Vi tittar på mjuka värden, säger Martin. Vem är den här personen på riktigt?

En annan faktor som får företaget att sticka ut är att de bygger upp ett talangnätverk av unga personer. Dessutom har de redan från start ett samarbete med välgörenhetsorganisationen Hand in Hand, som hjälper till att eliminera fattigdom genom utbildning och företagande.

– För varje rekrytering vi gör bidrar det till 1,2 nya jobb i Indien, säger Martin stolt.

Själv tycker han att det är utmaningen som är roligast med att driva företag:

– Du har aldrig en aning om hur dagen ska se ut!

Läs mer om YTOS på deras sajt.