<![CDATA[]]>

De slåss mot stora drakar och kommuner

Elisabet Åberg

Publicerades: 27 juni, 2012

Han heter David och hans Goliat stavas Securitas och G4S. David Sernalds företag Smart säkerhet må vara mindre, men det har lyckats värva storkunder, växt under finanskrisen och har satt en hel kommun på plats. Smart säkerhet är nästa nominering till Driva Egets David-mot-Goliat-pris.

När den stora industrin på den lilla orten drabbades av en större stöld var David Sernald från Söderköping snabb att agera. Två ton koppar hade tjuvarna lagt beslag på – trots att industrin hade dyr övervakningsutrustning och att en av jättarna inom säkerhetsbranschen skötte bevakningen.

David Sernald sökte upp industrin och tjatade till sig ett möte. Han räknade och gav ett kostnadsförslag.

– Sedan ringde de upp och sa att jag måste ha räknat fel, eftersom priset var en tredjedel av vad det de betalade då till den store konkurrenten, säger David Sernald.

Men det mindre företaget tog till vara på kundens befintliga investeringar. Till skillnad från många andra vill Smart säkerhet använda det kunden redan har.

– Andra river ner och bygger in sina egna system. Det blir kostsamt. Vi brukar säga att vi inte säljer kameror och larm. Vi säljer en lösning.

Bolaget valde att anlita Smart säkerhet och en månad efter att de tagit över kunde de gripa personer som skulle genomföra ännu en stöld, berättar David Sernald.

David Sernald och hans kollega startade företaget 2008. Året därpå bestämde han och kollegan sig för att köpa upp ytterligare ett företag, som sedan kom att bli Smart bevakning, mitt under finanskrisen.

– På banken skrattade de åt oss. Men jag sa att när andra sparar måste vi gasa.

Lånet beviljades och nu har de växt från tre till 14 anställda. Men David Sernald är rädd för att bli alltför stor. Han ser inga nackdelar med att vara liten.

– I det här läget är vi som farligast. Ringer en kund och har bekymmer med sitt larm, kommer vi direkt. I en större organisation kan det vara svårt att hitta rätt person och sen sy ihop scheman för att skicka ut någon. Vi behöver inte heller några koncernbeslut för att ändra saker. Jag löser det över lunchen.

I lilla Söderköping är drömkunden det kommunala bostadsbolaget. Smart säkerhet ville givetvis samarbeta med den lokala aktören. Men istället blev det en tre år lång fejd:

– Vi tyckte inte att kommunen agerade i enlighet med lagen om offentlig upphandling. När kommunen till slut gjorde en upphandling var den riktad. En släkting till den som administrerade upphandlingen fick uppdraget.

David Sernald bestämde sig för att inte vara tyst. Han gick ut i de lokala medierna och överklagade besluten.

Smart säkerhet vann inte upphandlingen. Det gjorde Securitas. Men det var åtminstone på ett rättvist sätt, tycker David Sernald.

– Jag vågade säga ifrån eftersom jag visste att vi hade rätt. Flera lokala företagare har stöttat oss eftersom de tycker att det är bra att vi står upp mot kommunen.