<![CDATA[]]>

Eva utmanar med kläder av ull

Elisabet Åberg

Publicerades: 1 maj, 2012

Nästa företagare som är nominerad i Driva Egets David-mot-Goliat-pris 2012 är Eva Leandersson. Med sin webbshop Evas Ullkläder slåss hon mot de stora jättarnas slit- och slängmentalitet. Nominera ditt företag du med!

– Kläder i dag är ju bara plast. Jag fattar inte hur det har blivit så här, säger Eva Leandersson.

Hon är kritisk till dagens klädindustri och ”slit och släng”-mentalitet. För tre år sedan började hon läsa på och blev förfärad över alla kemikalier som används för att tillverka kläderna vi köper billigt av de stora klädkedjorna.

Själv är hon uppväxt i Värmland, och i hennes barndomshem var det kläder av ull som gällde. För den frusna tjejen som ville hålla sig varm under de kalla vintrarna fanns inget alternativ.

– Ullen har en funktion som inget annat material har. Det suger åt sig fuktighet och torkar på nolltid. Du blir aldrig kall.

Fördelarna med det obehandlade naturmaterialet är många, menar Eva. Eftersom ullen kommer från får kan inte besprutning användas. Dessutom är materialet slitstarkt och håller länge. ”Slow clothes” kallar hon ullkläderna för.

Butiker med enbart ullkläder är svåra att hitta, så hon ringde en grossist i Norge och la en stor order. I dag säljer hon bland annat tröjor, strumpor och byxor i sin webbshop ”Evas Ullkläder”.

Men Eva Leandersson kämpar i motvind. När hon besöker återförsäljare möts hon ofta av fördomar.

– Folk är rädda men det behöver de inte vara. I dag är ullen stickfri.

Ullen är förhållandevis dyr. En T-shirt från Evas webbshop kostar kunden runt 300 kr medan motsvarande i bomull kan säljas för bara drygt hundralappen. De stora kedjorna kan dessutom köpa in mycket större lager och därmed pressa priserna.

– Jag såg att Team Sportia köpt in från samma återförsäljare som jag. Men det var kläder i svart och det gillar inte jag, skrattar Eva som föredrar färgglada plagg.

Visionen är att starta en affär med tre vänner. Alla har de var sin specialitet – ull, lin och siden. Längst in i butiken ska det hållas workshops där gamla kläder görs om till nya.

– Jag ska bli större. Det måste jag, säger Eva om sitt företag – och sitt kall.

Är du eller någon småföretagare du känner en värdig nominering till David-mot-Goliat-priset? Här kan du nominera din kandidat till Driva Egets pris. Bland de nominerade väljer vi ut kandidater som vi presenterar här på nätet eller i Driva Eget ända fram till oktober.