<![CDATA[]]>

Martins Lakritsfabrik utmanar godisjättarna

Camilla Björkman

Publicerades: 7 september, 2012

En uppstickare med passion för lakrits. Det är Martin Jörgensen med företaget Lakritsfabriken – nästa nominerade i Driva Egets David-mot-Goliatpris 2012. Nu har även jättarna börjat snegla åt den lilla fabriken i Ramlösa.

I Driva Egets David-mot-Goliatpris lyfter vi fram småföretagare som på olika sätt kämpar mot storföretagen.

En av dem är Martin Jörgensen som driver Lakritsfabriken i Ramlösa, Skåne. Med bakgrund som kock och sommelier har han drivit eget i många år, specialiserad på premiumprodukter inom framförallt choklad.

Det var på ett besök på Lakritsfestivalen i Stockholm 2010 som han kom på att lakrits var det nya svarta i bolaget.

– Jag letade efter nya produkter och upptäckte att det inte fanns någon som tillverkade premiumlakrits i Sverige. Då kom tankarna att göra det själv, säger han.

Och efter starten 2011 har Lakritsfabriken, som tillverkar Sveriges första ekologiska och glutenfria premiumlakrits efter eget recept, gått spikrakt uppåt. Den första produkten är en lakrits från Iran tillverkad utan gelatin och med rismjöl istället för vetemjöl.

– Man ser att intresset för lakrits ökar enormt. Vi äter relativt mycket lakrits i Sverige så jag är förvånad över att det inte finns fler premiummärken inom lakrits här.

Även de stora drakarna har börjat snegla åt Lakritsfabrikens håll. När företaget ville sponsra en känd tennisspelare satte storsponsorn Malaco stopp för det.

– Men det är skoj att de upplever oss som en konkurrent. Då vet man att man är erkänd, skrattar Martin.

Annars är det framförallt lakritstillverkare i de andra nordiska länderna som är de största konkurrenterna. Att det går så bra tror Martin dels beror på företagets unika nisch, liksom att kunderna vet precis vad produkten innehåller. Och att lakritsen är god såklart.

– Vi har inte bara stoppat något i en snygg förpackning. Folk säger hela tiden att ”åh vad gott, det här är ju riktig lakrits!”. Då har man lyckats.

Hur känns det att vara nominerad till David-mot-Goliat-priset?
– Det känns fantastiskt kul, det stärker hela företaget!

Kommer du att fira med lakrits?
– Haha, jag ska fira med champagne och lakrits för jag ska hålla en champagne- och lakritsprovning i kväll!

Lakritsfabriken tillsammans med Scandi Candy i Hököpinge har slagit världsrekord genom tillverka världens längsta lakrits. Den 519 meter långa lakritsen har nu blivit godkänt av Guiness World Records.
Nominera dig eller något annat småföretag som kämpar mot de stora till Driva Egets David-mot-Goliat-pris 2012. Senast 1 oktober behöver vi din nominering.