<![CDATA[]]>

Nyföretagargaranti ska fixa banklånet

Redaktionen

Publicerades: 25 september, 2012

Många är de affärsidéer som fallit på mållinjen på grund av att banken sagt nej. Det vill Stefan Löfven och Socialdemokraterna sätta stopp för med sin Nyföretagargaranti.

Tanken är att den som vill starta ett eget företag men inte får banklån på grund av bristande säkerhet ändå ska kunna få det. Staten ska gå in och garantera säkerheten.

– Finns det en sådan säkerhet i botten kommer också fler entreprenörer att få sina lån. Men banken kommer fortfarande att göra en kommersiell prövning, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna hoppas också att garantin ska göra att bankerna kan ge mer lån utan att risken för dem ökar. Exempelvis kan den statliga säkerheten garantera halva lånet och banken den andra halvan.

I partiets skuggbudget för nästa år avsätts 50 miljoner kronor till verksamheten. Om det slår väl ut ska ytterligare 150 miljoner kronor satsas de efter- följande tre åren.

– Skulle det visa sig att det här flyger bra kan det bli mer, säger Stefan Löfven.

Det finns redan många sätt att få hjälp genom staten – inkubatorer och statliga låneinstitut som Almi till exempel. Men med Nyföretagargarantin ska det bli lättare.

– Många av entreprenörerna har inte kanalerna in. Men banken har man ofta en närkontakt med. Vi vill göra det så enkelt som möjligt – man ska kunna gå till sin bank, säger han.

Sveriges företagare befinner sig i en trevlig sits just nu, när båda blocken slåss om entreprenörernas gunst och röster. Läs här till höger om fler förslag som gynnar företagen.