<![CDATA[]]>

Här är alla småföretagarförslag i spenderarbudgeten

Camilla Björkman

Publicerades: 14 september, 2012

Från att ha snålat rejält satsar regeringen stort. Förutom sänkt bolagsskatt och riskkapitalavdrag investeras det i infrastruktur och forskning. Här är alla nyheter i budgeten som rör oss småföretagare.

Regeringen har hittills varit noga med att berätta hur sparsamma de är med statskassan. Men i budgetpropositionen satsar man stort.

Den i särklass största nyheten är en sänkning av bolagsskatten från 26,3 procent till 22 procent från den första januari. Sänkningen upptar nästan en tredjedel av 2013 års reformutrymme och beräknas uppgå till 16 miljarder kronor.

– Det är förmodligen den skadligaste skatten av alla, kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt förslaget.

Dessutom vill man införa ett riskkapitalavdrag som ger privatpersoner möjlighet att investera i ett nystartat företag och å få dra av halva investeringen i sin deklaration. Förslaget träder i kraft tidigast den 1 september 2013.

Här är de andra nyheterna i ”spenderarbudgeten” som påverkar småföretagarna:

1. Ökad rättssäkerhet i skattefrågor
För att förstärka rättssäkerheten i skattefrågor för företag får Skatteverket 35 miljoner kronor (och 13 miljoner kommande år) för att bland annat se över vad som kan göras för att förbättra servicen, informationen och kommunikationen till företag.

2. Mer pengar till forskning
Fyra miljarder kronor går till forskning och innovation, med fokus på life science-området. Totalt omfattar satsningen 11,5 miljarder åren 2013-2016.

3. Barnomsorg på kvällar och helger
För att underlätta för anställda – och småföretagare – som jobbar obekväma arbetstider ska ett riktat bidrag stimulera kommuner att i ökad omfattning erbjuda omsorg på kvällar, nätter och helger.

4. Bredband på glesbygden
Regeringens tidigare satsning att påskynda utbyggnaden av bredband på landsbygden förstärks med totalt 600 miljoner kronor under två år.

5. Forsatt satsning på infrastruktur
Bland annat ska Malmbanan och vägen mellan Pajala Svappavaara rustas upp för att gruvindustrin ska kunna fortsätta. Sammanlagt investeras ytterligare cirka 3,5 miljarder kronor åren 2013-2017 i gruvrelaterad infrastruktur. Resurserna för infrastrukturåtgärder föreslås öka med i snitt 8,8 miljarder per år mellan 2014-2025.

6. Fler jobb för unga
Fler nystartsjobb och lärlingsplatser ska få fler unga ut i arbetslivet. Dessutom ska satsningar på lärlingsutbildningar och den gymnasiala yrkesutbildningen genomföras. En tillfällig ökning av antalet utbildningsplatser inom bland annat yrkesvux och lärlingsvux föreslås. Totalt satsas 8,1 miljarder kronor åren 2013-2016.

7.Stopp föä ”räntesnurror”

För att delfinansiera sänkningen av bolagsskatten blir det stopp för ”räntesnuror”  – att ett storföretag i Sverige skaffar sig stora ränteavdrag genom att låna pengar av ett dotterbolag som ligger i ett land där ränteinkomster är skattefria.Lån från dotterbolag eller andra i sådana skatteparadis ska inte tillåtas.