<![CDATA[]]>

”Det här är helt fel”

Redaktionen

Publicerades: 13 september, 2012

Efter att regeringen på förmiddagen aviserade om en sänkning av bolagsskatten till 22 procent höjs kritiska röster. Leif Svensson, förbundsordförande i Småföretagarnas Riksförbund, menar att sänkningen inte påverkar småbolagen. Men organisationen Företagarna är positiva.

Fredrik Reinfeldt presenterade på förmiddagen delar av budgetpropositionen för år 2013. Han aviserade då återigen om en sänkning av bolagsskatten, men kunde äntligen ge en siffra: från 26,3 procent till 22 procent.

Sänkningen av bolagsskatten är den i särklass största nya satsningen i regeringens budgetproposition för 2013 och upptar nästan en tredjedel av 2013 års reformutrymme.

– Vi gör detta därför att det är avgörande för var de multinationella bolagen lägger investeringar, fabriker och huvudkontor, kommenterade näringsminister Annie Lööf (C) satsningen.

Men Leif Svensson, förbundsordförande i Småföretagarnas Riksförbund, är kritisk till sänkningen. Han menar att storbolagen ändå flyttar huvudkontor och produktion utomlands.

– Det här är helt fel, säger  till di.se och fortsätter:

– Sänkt bolagsskatt kommer inte att påverka arbetslösheten i Sverige. Sänkt bolagsskatt påverkar nämligen inte små och medelstora företag eftersom det ändå är så små vinster.

Han hade hellre sett en bred sänkning av arbetsgivaravgifterna och slopad sjuklön för mindre företagare. Det hade gett en direkt effekt på arbetslöshetssiffrorna, menar han, och han förstår inte hur regeringen resonerar.

Även Svenska Riskkapitalföreningen kritiserar förslaget och menar att det främst gynnar stora bolag, rapporterar di.se.

Företagarorganisationen Företagarna är däremot positiva. Framförallt gillar de regeringens förslag om ett riskkapitalavdrag, där en privatperson som investerar i ett nystartat företag får dra av hälften av det satsade kapitalet i deklarationen.

– I det bistra finansieringsklimatet som företagare upplever idag är det här är en rejäl injektion för alla företagare. För de som har svårt att hitta finansiering ger investeraravdraget en möjlighet att hitta nytt kapital och sänkningen av bolagsskatten ger större möjligheter till att återinvestera vinster i landet, säger Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna.