Så blir din SGI om du är en hemvändare

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 26 augusti, 2016

Allt fler svenskar väljer att starta eget utomlands. Men hur blir det med sjukpenningen om man väljer att flytta hem igen? Det får du veta här.

I Driva Eget nr 5/2016 skriver vi om att ta med sig företagsdrömmarna utomlands. Men många kommer att förr eller senare flytta hem igen. Då gäller det att få koll på trygghetssystemen hemma, vilket bland annat innebär att Försäkringskassan i samband med anspråk på ersättning utreder vilket lands socialförsäkring du tillhör. Om du tillhör svensk socialförsäkring ska din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) utredas.
– Vi ska behandla personer med arbete och inkomst från andra länder inom EU/EES som om de hade drivit företaget i Sverige. De ska utredas på samma sätt, säger Maria Westerlund, försäkringsspecialist på Försäkringskassan.

Om du är enskild näringsidkare eller driver handelsbolag eller kommanditbolag får du under de första 24 månaderna en fiktiv svensk jämförelseinkomst som bygger på SCB:s statistik för den branschen. Alltså, om du drivit företag som snickare i ett land får du en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) lön här som bygger på vad en snickare i Sverige tjänar.
– Men efter dessa 24 månader står du på egna ben och då tittar vi på hur inkomsterna har utvecklats de tre senaste åren, förklarar Maria.

Om du däremot driver ett aktiebolag och är anställd i det, gäller andra regler. Det förutsätter att du har tagit ut lön från ditt aktiebolag men storleken på din SGI bestäms utifrån svensk jämförelseinkomst för den bransch du jobbat i och utifrån vilken omfattning du har arbetat.
– Det kan man tycka är en märklig skillnad, det handlar ju trots allt om företagare i båda fallen men det beror på den juridiska formen.